”Turkiet åsidosätter demokratin” Läget i Turkiet har förvärrats efter kuppförsöket i somras. Bilden visar gripandet av en soldat, misstänkt för att ha deltagit i kuppförsöket. Foto: Tolga Adanali/Depo Photos via AP/TT.
Debatt

”Turkiet åsidosätter demokratin”

”Vi kan aldrig acceptera att de fackliga och mänskliga rättigheterna kränks” skriver fackliga ledarna Eva Nordmark, Britta Lejon och Jonas Nordling på Arbetsvärlden Debatt, med anledning av ett seminarium om utvecklingen i Turkiet som hålls på tisdagen.
21 nov 2016 | 17:18
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vi var många som med stor bestörtning och oro följde nyhetsrapporteringen av kuppförsöket i Turkiet i somras. Det var skrämmande bilder, inte minst med tanke på landets tidigare historia. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att med icke-demokratiska medel försöka ta makten i ett land genom att avsätta demokratiskt valda politiker.

Den här typen av handlingar måste fördömas. Det gjorde också vi i TCO tillsammans med våra europeiska och internationella fackliga organisationer. De ansvariga måste ställas inför rätta, i enlighet med demokratiska rättsprinciper. Detta är viktigt att poängtera.

Med detta sagt, står vi idag inför en annan mycket oroande och farlig utveckling i landet. Vi ser en situation där demokrati och mänskliga rättigheter, yttrande- och pressfrihet inte respekteras och i många fall helt åsidosätts.

Vi ser också hur man från regeringshåll använder kuppförsöket, inte sällan godtyckligt och på lösa grunder, som förevändning för att arrestera oliktänkande och oppositionella. Enligt den officiella turkiska statistiken har mer än 32 000 personer arresterats, bland annat journalister, offentliganställda och folkvalda politiker.

Sedan kuppförsöket har också över 100 000 statstjänstemän, domare, lärare, advokater, poliser, sjukvårdsarbetare och andra offentliganställda tagits ur tjänst eller avskedats. Många av dessa har förbjudits att någonsin återinträda i offentlig tjänst och de har fått sina pass beslagtagna trots att det inte finns några domstolsbeslut på att de varit delaktiga i kuppen.

Att vara facklig företrädare eller arbeta för fackliga rättigheter har länge varit svårt i Turkiet. Redan innan kuppförsöket utsattes många för olika typer av trakasserier och repressalier. TCO har vid ett flertal tillfällen närvarat och varit observatör vid olika rättegångar mot fackordföranden och andra förtroendevalda. Men nu har läget förvärrats.

Det finns en stor oro och rädsla bland våra kollegor för de konsekvenser som kan uppstå. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt för oss i Sverige, Europa och globalt. Den som arbetar fackligt ska aldrig behöva känna en fara för sitt liv och sin säkerhet.

Det är en viktig utgångspunkt för vårt arbete i Europafacket som samlar över 90 fackliga centralorganisationer runt om i Europa, däribland de fyra turkiska centralorganisationerna. Vi har därför vid ett flertal tillfällen skickat brev till och uppvaktat turkiska myndigheter, politiker och EU:s institutioner.

De fackliga rättigheterna är mänskliga rättigheter. Och de mänskliga rättigheterna är odelbara och universella. Vi kan därför aldrig acceptera att de kränks eller åsidosätts var än i världen det sker.

Vi uppmanar den svenska regeringen och EU att i samtal och förhandlingar med Turkiet kräva respekt för rättssäkerhet, yttrandefrihet och försvara demokratiska principer.

Eva Nordmark, Britta Lejon och Jonas Nordling
Ordförande TCO, ST respektive Journalistförbundet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev