Splittra inte fackföreningsrörelsen, PTK! Martin Wästfeldt Unionen och Mattias Dahl vice vd Svenskt Näringsliv vid en presskonferens utanför Näringslivets Hus. En majoritet i LO-styrelsen säger nej till las-förslaget.Foto Fredrik Sandberg / TT
Debatt

Splittra inte fackföreningsrörelsen, PTK!

Debatt Sälj inte ut anställningsskyddet, skriver 36 fackligt förtroendevalda i olika TCO- och Saco-förbund.
20 okt 2020 | 08:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vad håller PTK och deras chefsförhandlare Martin Wästfelt på med när man säljer ut anställningstryggheten för tjänstemän och akademiker – till priset av att splittra fackföreningsrörelsen?

De återupptagna förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om anställningsskyddet kraschade igen. Helt uppenbart berodde detta på att Svenskt Näringsliv, som tog initiativet till förhandlingen, inte var det minsta intresserade av att backa nämnvärt från sina tidigare mycket långtgående krav – trots att man visste att kraftigt försämrade turordningsregler (med procentuell beräkning på större företag vilket genererar väldigt många undantag) och uppluckring av regelverket kring saklig grund var frågor som var röda linjer för många fackförbund. Kort och gott handlade det om vad som i fackliga sammanhang brukar kallas för en ”skenförhandling” – med det tydliga syftet att att splittra fackföreningsrörelsen.

Kort och gott handlade det om vad som i fackliga sammanhang brukar kallas för en ”skenförhandling” – med det tydliga syftet att att splittra fackföreningsrörelsen.

Att LO-förbunden, trots ett enormt tryck från alla de krafter som vill slå sönder det lagfästa anställningsskyddet, höll ihop och gemensamt satte ned foten var mycket bra. Det är politikerna som ställt till med detta – nu får de hantera konsekvenserna. Men Svenskt Näringsliv lyckades ändå delvis med sin strategi: PTK, privattjänstemännens förhandlingskartell, som i det här sammanhanget företrätt TCO- och Saco-förbunden, valde att svälja betet! I ett uttalande framför tv-kamerorna på fredagskvällen sade Martin Wästfelt, PTK:s chefsförhandlare, att de förbund PTK representerar landat i att man är FÖR en överenskommelse i enlighet med Svenskt Näringslivs slutbud. Mattias Dahl, vd för Svenskt Näringsliv, stod vid hans sida och beklagade att LO-sidan ”inte orkade ta detta i mål”, med Wästfelt nickandes instämmande vid hans sida. Tillsammans framhöll de sin ansvarstagande inställning – med det underförstådda budskapet att LO agerat ansvarslöst.

Var ligger det ansvarsfulla i att fackliga organisationer förhandlar bort anställningsskyddet för sina medlemmar? Vi, fackligt förtroendevalda i TCO och Saco-förbund, tycker att det är djupt upprörande att de som är satta att företräda oss har valt att ta ställning för en uppgörelse som på avgörande punkter hade inneburit ett dråpslag mot anställningsskyddet för alla Sveriges löntagare – löntagarkollektivet på tjänstemanna- och akademikersidan inkluderat. Hur kan våra företrädare acceptera en ordning som i praktiken gör oss alla till provanställda?

Solidariteten med LO-förbundens tydliga ställningstagande för löntagarnas surt förvärvade rättigheter borde vara en självklarhet.

Visst är frågor om ett starkare stöd vid omställning otroligt viktiga, och det är något som facket måste kämpa för, men det kan aldrig vara ok att kohandla med vårt anställningsskydd på det vis som våra företrädare nu visat sig vara beredda att göra. Det handlar om allas vår trygghet, och även om att skydda den fackliga verksamheten på arbetsplatserna. För vem ska våga säga ifrån och påtala arbetsmiljöproblem, eller ta på sig ett fackligt uppdrag, när arbetsgivaren mer eller mindre fritt, t.ex. genom att hävda arbetsbrist, kan säga upp anställda efter tycke och smak?

Hur förankrat det här verkligen är i de förbund PTK är satta att representera är också en fråga vi ställer oss. Kort efter PTK:s ställningstagande markerade Lärarförbundet att de inte står bakom uppgörelsen, och att ett eventuellt avtal inte kommer att omfatta de privatanställda lärarna. Det var viktigt, och vi hoppas nu att fler förbund följer efter.

Nyhetsbrev

Gör om och gör rätt! Det kan aldrig vara en facklig organisations uppgift att förhandla bort vårt anställningsskydd. Gärna trygghet vid omställning och en starkare a-kassa, men inte i utbyte mot kraftigt försämrat anställningsskydd! Vår åsikt är också att det är oerhört viktigt att fackföreningsrörelsen håller ihop. Solidariteten med LO-förbundens tydliga ställningstagande för löntagarnas surt förvärvade rättigheter borde vara en självklarhet. Våra förbund borde inte låta sig göras till redskap för Svenskt Näringslivs djupt löntagarfientliga dagordning, och dess försök att splittra löntagarkollektivet.

Henric B Axell, aktiv i Unionen (TCO)
Svjetlana Saric, aktiv i Unionen (TCO)
Per T Eriksson, aktiv i Unionen (TCO)
Fredrik Rosenbecker, aktiv i Unionen (TCO)
Mattias Olsson, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Maria Adrell, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Niklas Knutsson, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Katja Raetz, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Åsa Olin, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Tonnie Philipsson, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Eva Karlsson, aktiv i Vårdförbundet (TCO)
Karin Jeppson, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
EvaLiz Larsson, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
Morgan Pettersson, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
Raymond Stokki, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
Niklas Lindgren, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
Cicci Herrström, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
Hanna Ericsson Franzén, aktiv i Lärarförbundet (TCO)
Henrik Hedman, aktiv i Lärarnas Riksförbund (Saco)
Claudia Velasquez, aktiv i Vision (TCO)
Niranjan Nicklas Singh Foresti, aktiv i Vision (TCO)
Martin Lööf, aktiv i Vision (TCO)
Tord Fredriksen, aktiv i Vision (TCO)
Georges Boras, aktiv i Vision (TCO)
Rosa Lundmark aktiv i Vision (TCO)
Pernilla Ramström, aktiv i Vision (TCO)
Daniel Hermansson, aktiv i Vision (TCO)
Victoria Castro, aktiv i Fysioterapeuterna (Saco)
Sara Dahllöv, aktiv i Fysioterapeuterna (Saco)
Gustaf Rutström, aktiv i Sveriges Ingenjörer (Saco)
Therese Johansson, aktiv i Akademikerförbundet SSR (Saco)
Maurits Otterloo, aktiv i DIK (Saco)
Åsa Eliasson, aktiv i DIK (Saco)
Neil Ormerod, aktiv i Fackförbundet ST (TCO)
Håkan Eriksson, aktiv i Akavia (Saco)
Johan Norlin, aktiv i Sveriges Arkitekter (Saco)

Debattartikeln är partipolitiskt obunden men startade som ett initiativ bland fackligt aktiva i Vänsterpartiet.

36 fackligt förtroendevalda i TCO- och Sacoförbund

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Glenn Möllergren 21 okt 2020:

    Akademikerförbundet SSRs studentråd, representerande 13 000 studerandemedlemmar, antog vid sitt extraårsmöte den 18/10 en motion angående kritik mot alla försämringar av arbetsrätten. Rådets styrelse åläggs i denna motion att arbeta för att initiera en diskussion bland löntagare oavsett fackförbund om vilken arbetsrätt vi löntagare, och framtida löntagare, behöver.

    Motionen antogs med överväldigande majoritet.

    Glenn Möllergren, avg ordförande för studentrådet i Akademikerförbundet SSR

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev