Debatt

”SD:s familjepolitik strider mot svenska värderingar”

Samtidigt som Sverigedemokraterna säger sig vilja försvara svensk kultur lägger de förslag som går stick i stäv med svenska värderingar om jämställdhet. Det skriver Ulrika Hagström, utredare inom jämställdhetspolitik på TCO.
15 okt 2014 | 11:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Ulrika Hagström, TCO

Ulrika Hagström, TCO

Om man frågar journalister runt om i världen, vad de tänker på när de hör talas om Sverige, är det många som svarar ”Jämställdhet”. De förundras över hur Sverige bär sig åt för att hålla både kvinnor och män aktiva i arbetslivet även när de blir föräldrar. Många länder har stora problem med att behålla den kvinnliga delen av föräldrarna i arbete, och samma länder har också under de senare decennierna sett att människor får färre barn än de själva önskar. Förutom att det skapar en bristande ekonomisk tillväxt, leder ojämställdheten i arbetskraftsdeltagande även till att fler barnfamiljer drabbas av fattigdom.
När svenska UD sätter ihop studieprogram för utländska journalistdelegationer efter deras önskemål, är det dessa återkommande frågeställningar man vill ha svar på, eftersom det anses så speciellt för Sverige.
Svaret på hur Sverige har gjort kan sammanfattas i tre punkter:

 • Borttagen sambeskattning. Sambeskattning gör så att skillnaden i inkomst mellan enförsörjarfamiljen blir marginellt mindre än om man har två inkomster i en familj.
 • Tillgänglig och prisvärd förskola av hög kvalitet.
 • Inkomstrelaterad föräldraförsäkring för alla föräldrar.

Modellen utmärks av att den underlättar kvinnligt arbetskraftsdeltagande på samma gång som den stöder manligt omvårdnadsarbete. Att detta faktiskt är ganska unikt för Sverige och i stor mån för de nordiska länderna, bekräftas också av forskningen som delar in västvärldens välfärdssystem i tre olika modeller av välfärdspolitik, varav ”den nordiska modellen” är en.

Sverigedemokraternas familjepolitik innehåller förslag som motverkar var och en av de tre pelarna i ”Den svenska modellen”.

Sverigedemokraternas familjepolitik innehåller förslag som motverkar var och en av de tre pelarna i ”Den svenska modellen”. Man vill nämligen införa frivillig sambeskattning, införa ett fördubblat vårdnadsbidrag för de som inte har sina barn i förskola och ta bort de särskilt reserverade månaderna för varje förälder i föräldraförsäkringen.

Även på andra punkter skiljer sig SD:s ideologi kraftigt från det som är utmärkande för svenska värderingar. Enligt de internationella undersökningar av värderingar som gjorts utmärker sig Sverige och svenskarna med en stark uppslutning kring värden som öppenhet och tolerans, tillit och respekt för andra människor. På motsvarande sätt visar Sverige en låg uppslutning runt värden som har med ”familjen” i traditionell mening, och ”nationell identitet” att göra. Sverigedemokraternas ideologi däremot, sätter ”familjen” och ”nationen” högst. Den bästa familjen definieras som den heterosexuella kärnfamiljen, och är den som främst ska värnas.

I det de kallar ”nationen” räknas inte alla medborgare in, utan bara de som delar gemensamma värderingar och kultur. Själva definierar de ”kulturen” som ”socialt överförda levnadsmönster”, som levnadssätt som förenar ett samhälle. I detta inkluderas bland annat beteendemönster, värderingar, normer och moraliska system.
SD säger sig vilja värna nationens kulturella särart. Sådant som har en stark symbolisk betydelse för den svenska identiteten eller på något sätt är unikt för den svenska nationen och som är förenlig med en konstruktiv och demokratisk samhällsutveckling.
Man undrar om Sverigedemokraterna är medvetna om att de med detta har definierat ut sig själva från den enligt dem så viktiga ”Nationen”, eftersom deras värderingar så starkt avviker från det som är utmärkande för den svenska kulturen.

Ulrika Hagström
Utredare på TCO

Relaterad läsning

Visa artikelns 6 kommentarer
Kommentera
 1. Länkad till från frejareddevil.wordpress.com - "Måne, feministpepp och SDs syn på staten | Freja funderar" 21 okt 2014:
  […] gärna oxå det HÄR om SDs syn på nationen, där författaren bland annat skriver ”Man undrar om […] - Läs hela texten här
 2. Av Göran Brante 26 okt 2014:

  Hej Ulrika
  Jag vill tacka dig för modet att skriva en sådan stark och upplysande artikel om SD. Den gav mig mycket, både vad gäller kunskap och framtida argument. Jag skrev om värdegrunden i skolan och SD i SvD den 27 september.
  Jag fick naturligtvis många arga mail från SDare eller anhängare på andra sätt. Det som förundrade mig inledningsvis var att alla uppfattade vad som skrivits på ett så felaktigt sätt och dessutom snarlikt. Jag tror att skälet är att de flesta inte läst vad som stod i SvD utan har bara läst vad som stod i Avpixlat. Så det kan vara anledning att kolla vad de har skrivit där inledningsvis i relation till din debattartikel, om du vill veta alltså. I tidningen Feministiskt perspektiv skriver en Annika Hamrud om SDs sätt att skriva om nyheter, mycket intressant läsning.
  Återigen ett stort tack, Göran

 3. Av Ulrika Hagström 26 okt 2014:

  Hej Göran,
  Varmt tack för ditt positiva gensvar, och tack för bra råd om att undersöka vad det är som eventuella motdebattörer har läst. Faktum är att din kommentar är den första jag har mottagit. Hade faktiskt väntat mig några arga svar också, men kanske har min artikel inte nått fram till de som brukar skriva. Får se om det kommer.
  Med vänliga hälsningar,
  Ulrika

 4. Av Gail Watt 27 okt 2014:

  Din o Görans SvD-artikel bör vara vägledande ute i kommuner när de tillsätter politisk representation i sociala o utbildningsnämnder. Kan även tänka med en hel del juridik äger rum skulle de få platser i de nämnder. (Eller inte få). Men nånstans måste det avgöras.

 5. Länkad till från polimasaren.wordpress.com - "Sverigedemokraternas politik och argument – Sanning eller konsekvens | polimasaren" 28 okt 2014:
  […] ”SD:s familjepolitik strider mot svenska värderingar” […] - Läs hela texten här
 6. Länkad till från polimasaren.se - "Sverigedemokraternas politik och argument – Sanning eller konsekvens |" 5 maj 2015:
  […] ”SD:s familjepolitik strider mot svenska värderingar” […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev