Arbetslösheten i Sverige är rekordhög. Borträknat pandemin nådde vi i januari den högsta arbetslösheten på 2000-talet. Trots detta verkar regeringen inte inse allvaret. Tidöpartierna har sedan de kom till makten konsekvent fört en ekonomisk politik som verkar genuint ointresserad av att minska arbetslösheten.
Regeringens väg har istället varit en ekonomisk politik som är direkt ineffektiv. De överlägset största satsningarna har gjorts på skattesänkningar för redan kapitalstarka, vilket inte hjälper hjulen i ekonomin, och trubbiga jobbskatteavdrag som har en mycket skev fördelningsprofil.
Nyligen annonserade regeringen dessutom att rotavdraget ska höjas som en finans- och arbetsmarknadspolitisk stimulans, trots att bland andra Riksrevisionen har konstaterat att avdraget är en dyr och ineffektiv reform.
Stimulera ekonomin nu
En bättre väg vore istället att rusta ekonomin och att rusta människor. För att göra det behöver vi både tackla den akuta krisen här och nu, och titta framåt på hur vi ska få ned arbetslösheten under kommande decennier.
Här och nu behövs en betydligt bättre konjunkturpolitik. Vi vet att arbetslösheten tenderar att bita sig fast på höga nivåer. Det var precis det som hände under alliansregeringen. Elisabeth Svantesson gör nu om samma misstag och för en alltför trubbig och ineffektiv ekonomisk politik.
Sverige hade istället behövt satsa för att effektivt stimulera hjulen i ekonomin och på så sätt mota arbetslösheten i grind. En enkel men viktig satsning hade varit att betala ut ett extra barnbidrag för att hjälpa barnfamiljer. Likaså hade investeringsstödet för att bygga hyresrätter behövt återinföras, för att mota krisen i byggsektorn och få upp byggandet.
Bygg ut utbildning
På lång sikt behöver vi höja utbildningsnivån och förbättra matchningen. Siffrorna är glasklara: ju lägre utbildningsgrad, desto större risk för arbetslöshet. Idag kräver många jobb inom tillverkningsindustrin en gymnasieexamen. Därför behöver skolplikten förlängas och gymnasiet göras obligatoriskt. Vi behöver också jobba med lärlingstjänster och stärka attraktiviteten i yrkesutbildningarna på gymnasiet.
För att förbättra matchningen behöver vi också bygga ut antalet platser på kortare arbetsmarknads- och yrkesutbildningar. Listan över bristyrken är lång: undersköterskor, lastbilsförare, svetsare, kockar och maskinoperatörer är bara några exempel. Dessa hade kunnat utbildas genom ordentliga satsningar på komvux och yrkesvux, yrkeshögskolor, arbetsmarknadsutbildningar och folkhögskolor. Men även här började regeringen mandatperioden med att skära ned.
S står redo att få ner arbetslösheten
Högerregeringar för konsekvent en arbetsmarknadspolitik som utgår ifrån hur de önskar att världen hade sett ut – det är därför den inte fungerar. Socialdemokrater för istället en arbetsmarknadspolitik som faktiskt är anpassad efter verkligheten, och som möter de behov som finns på svensk arbetsmarknad.
Efter alliansregeringens misslyckande med arbetslösheten fick S-regeringen ägna två mandatperioder åt att få ned den. Vi står redo att göra det igen.