”Moderaternas nedstängning av postcovidmottagningen är en vårdkatastrof” Till vänster, Anna Sehlin (V), till höger vårdanställda som arbetar med patienter med långtidscovid på Karolinska sjukhuset. Foto: Anders Wiklund, TT.
Debatt

”Moderaternas nedstängning av postcovidmottagningen är en vårdkatastrof”

Covid-19 Att post-covidmottagningen i Solna har stängts ner är en katastrof. Det räcker inte med en mottagning för de drabbade i Stockholm, skriver Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i region Stockholm.
12 maj 2021 | 12:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Postcovid mottagningen i Solna har stängts ned. Ett initiativ taget för ett år sedan av vårdpersonal som arbetar på Nya Karolinska. Anledningen till mottagningens start är att personalen på sjukhuset såg att människor som tillfrisknat från covid-19 smitta drabbades av en rad olika symptom och sjukdomar. Det kändes viktigt att så snabbt som möjligt samla erfarenhet och kunskap på ett och samma ställe. Personalen på Nya Karolinska som arbetat på mottagningen har gjort det vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter.

Vi förstår inte hur den blågröna majoriteten som tillåter att detta sker tänker alls. Inte bara
försvinner kompetent personal men även livsnödvändiga pengar för forskning kastas bara i
sjön.

Det moderatledda styret har inte bara valt att stänga ned kliniken utan också kasta bort över ett års erfarenhet och kunskapsinsamling kring de många olika symptomen som kommer med covid-19. Det är ett ofattbart resursslöseri. Trots löftet om att Stockholm inte skulle stå utan en postcovidmottagning så är det precis vad som har skett nu. Den utlovade nya mottagningen på Huddinge sjukhus har inte kommit igång än och patienter i stort behov av vård faller mellan stolarna. Personalen från Nya Karolinska kommer inte heller följa med till den planerade nya mottagningen så hela regionen Stockholm får börja om från ruta ett gällande hur man behandlar den här patientgruppen.

En så stor region som Stockholm kan inte bara ha en enda postcovid-mottagning.

Vänsterpartiet protesterar starkt mot nedstängningen av postcovid-mottagningen i Solna. Vi vill se fler mottagningar i regionen. Vi ser med oro på att den planerade mottagningen på Huddinge sjukhus inte kommit igång än, samtidigt som den i Solna har stängt.

Ytterligare en aspekt av det här haveriet är att personalen på den nedlagda mottagningen bedrivit forskning kring biverkningar och symptom efter smittan. Mottagningen har dessutom sökt förskoningspengar för att kunna utveckla verksamheten och även fått medel beviljade. Pengar som nu brinner inne eftersom de är kopplade till personalen på Nya Karolinska. Vi förstår inte hur den blågröna majoriteten som tillåter att detta sker tänker alls. Inte bara försvinner kompetent personal. Även livsnödvändiga pengar för forskning kastas bara i sjön.

Nyhetsbrev

En så stor region som Stockholm kan inte bara ha en enda postcovid-mottagning. Mottagningen på Huddinge sjukhus är inte igång vilket betyder att hela regionen står helt utan postcovidmottagning.

Vi kräver att mottagningen i Solna får vara kvar men motsätter oss inte ytterligare en mottagning på Huddinge sjukhus. Vi ser det bara som positivt om vi får mer covidvård i regionen.

Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Stockholm

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev