De slåss om att få bedöma nya omställningsstudiestödet Många av aktörerna som slåss om att få bedöma om ansökningarna matchar arbetsmarknadens behov har uppdrag inom Arbetsförmedlingens satsning Matcha och Rusta. Bilden är ett montage. Foto: Jessica Gow / TT

De slåss om att få bedöma nya omställningsstudiestödet

Nya omställningsstudiestödet Många aktörer slåss om uppdraget att bedöma ansökningarna för omställningsstudiestödet för dem som inte är anslutna till något kollektivavtal. Upphandlingen har överklagats och det kan dröja en bit in på nästa år innan stödet kan vara på plats.
Rickard Jakbo
10 okt 2022 | 11:17
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1

En ny statlig omställningsorganisation har byggts upp för att även de utanför kollektivavtalen ska kunna få rådgivning och omställningsstudiestöd. Men det är oklart när arbetet kan börja. Beslutet om vilka företag som ska leverera tjänsterna är överklagat. Och upphandlingen kan överprövas i flera juridiska instanser.

Som Arbetsvärlden tidigare berättat kan de som står utanför kollektivavtalen ännu inte få rådgivning och stöd i sin ansökningsprocess för det generösa nya omställningsstudiestödet, som är en del av den så kallade trygghetsöverenskommelsen.

Tanken var att även dessa grupper skulle få ta del av överenskommelsens studiestöd från den 1 januari 2023. Men Kammarkollegiet och dess nya avdelning ”Offentliga Omställningsorganisationen” har stött på patrull.

Fyra företag har överklagat

Fyra företag, Nordisk Kompetens, Aventus, AHG Omställning och Feen, som deltog i upphandlingen men inte fick något tilldelningsbeslut, har överklagat Kammarkollegiets beslut om vilka som ska leverera tjänsterna. Överprövningarna gäller enligt leverantörerna hur tidsperioderna för referensuppdrag ska tolkas, där Kammarkollegiet och de fyra missnöjda företagen har delade meningar om tolkningen.

Domstolens avgörande kan sedan överklagas

Ingen av representanterna för de inblandade myndigheter som Arbetsvärlden varit i kontakt med – Utbildningsdepartementet, Kammarkollegiet och CSN – vågar bedöma exakt hur länge den juridiska processen kan ta. Men på Förvaltningsrätten i Stockholm ger man en fingervisning.

– Det är tidigt i processen och hur lång tid det tar beror lite på parterna. Förvaltningsrättens förhoppning är att målen ska kunna avgöras före jul men domstolens avgörande kan sedan överklagas till Kammarrätten, säger Johannes Dahlman, handläggare och föredragande i målet på förvaltningsrätten.

Anbud från 23 företag

23 aktörer deltog i upphandlingen. Kammarkollegiet har i sitt överklagade beslut utsett sju företag till ramavtalsleverantörer. Vinnaren i samtliga sex geografiska anbudsområden blev Arbetslivsresurs AB, följt av Guldjobbet AB och Miljonbemanning AB i ett par av regionerna.

Enligt tilldelningsbeslutet utsågs ett par av bolagen först efter att myndigheten granskat det som man inledningsvis benämnt som ”onormalt låga anbudspriser” i skriftväxlingen med anbudsgivarna. Men efter en granskning av ”utförliga förklaringar och kalkyler” såg inte Kammarkollegiet någon anledning att ifrågasätta anbudsgivarnas förmåga att motsvara kraven och villkoren i upphandlingen.

Bakgrunden till den nya statliga omställningsorganisationen är den principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd som ursprungligen tecknades av Svensk Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal.

Det som kallats trygghetsöverenskommelsen av dess upphovsmän, och som innehåller förändringar av Las, ger förutom möjlighet till vägledning och rådgivning även en möjlighet till ett mycket förmånligt studiebidrag.

Får skriva ett eget yttrande

Enligt myndigheterna ska den som vill ta del av omställningsstudiestödet skicka in ett yttrande från sin omställningsorganisation till CSN, som administrerar bidraget. För de som arbetar inom de stora kollektivavtalsområdena betyder det att man vänder sig till exempelvis TRR och TSL, som efter en bedömning skriver yttrandet. Här ska den sökande få hjälp med att bedöma om studierna verkligen stärker positionen på arbetsmarknaden.

Men de som arbetar utanför kollektivavtalen, däribland egenföretagare, har ingen omställningsorganisation, och de är därför hänvisade till den nya omställningsorganisationen.
Anna Walldén, som är avdelningschef för den nya offentliga omställningsorganisationen inom Kammarkollegiet, uppmanar därför de utanför kollektivavtalen att ändå ansöka om studiestödet, trots att de ännu inte kan få hjälp av den nya organisationen.

Enligt CSN, som tar emot ansökningarna, kommer dessa sökande utan omställningsorganisation få skriva sina egna yttranden om arbetsmarknadens behov i förhållande till utbildningen.

Kammarkollegiets förhoppning är att omställningsorganisationen och dess leverantörer kan bli involverade i efterhand, när de upphandlade företagen får juridiskt klartecken till att börja jobba.

De sju företag som vann upphandlingen

Arbetslivsresurs AR AB
Guldjobbet AB
StudentConsulting Sweden AB
Maximus Sweden AB
Curonova Consulting AB
Miljonbemanning AB
Clustera Sverige AB

Samtliga 23 bolag som lämnade anbud

ABF Göteborg Vuxenutbildning
AHG Omställning AB
A-Karriär Sweden AB
Arbetslivsresurs AR AB
AS3 Svenska Aktiebolag
Asuria People Services (Sweden) AB
Aventus Aktiebolag
Cleverex Sverige AB
Clustera Sverige AB
Curonova Consulting AB
FEEN Aktiebolag
Guldjobbet AB
Iris Hadar AB
Lernia Utbildning Aktiebolag
Maximus Sweden AB
Miljonbemanning AB
Montico Rekrytering AB
Nordisk kompetens AB
Osynliga Jobb Sverige AB
Randstad RiseSmart AB
Right Management Sweden Aktiebolag
StudentConsulting Sweden AB
Trim tab AB

Rickard Jakbo
10 okt 2022 | 11:17

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev