Därför orsakar Kommunals avtal irritation hos andra fack

Avtal 2016 Kommunals avtal med SKL om en särskild satsning på undersköterskornas löner ledde bland annat till förändringar i turordningsreglerna. Detta gör att andra förbund på SKL:s område nu har kallats till förhandlingar. Det väcker irritation.
30 maj 2016 | 17:14
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För en månad sedan träffade SKL och Pacta ett treårigt avtal med Kommunal där det ingår en riktad satsning på undersköterskornas löner. Arbetsgivarna, å sin sida, fick bland annat igenom lägre ökningar av ingångslönerna. Och så ändringar i Allmänna bestämmelser om mindre turordningskretsar.

Nu har SKL kallat övriga motparter till förhandlingar om Allmänna bestämmelser för att få igenom samma ändringar i deras avtal. Det har lagt en stor irritation i dagern från andra förbund mot Kommunals sätt att utan att diskutera med övriga förbund gå med på försämringar mot att få till satsningen på en grupp, undersköterskorna.

”Det innebär också att när något förbund släpper på villkoren får de andra förbunden automatiskt frågan på sina bord.”

Kommunal försvarar sig i Ekot på måndagen, bland annat med att varje förbund förhandlar för sig. Men enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro brukar förbunden samordna sig när det gäller just ändringar Allmänna bestämmelser, AB. AB reglerar sådant som arbetstider, turordning, Las och semester.

– Där vill SKL alltid ha samma villkor med alla förbund, säger hon till Arbetsvärlden på måndagen. Det innebär också att när något förbund släpper på villkoren får de andra automatiskt frågan på sina bord.

Vilket alltså nu har skett. SKL har kallat de andra förbunden till sådana förhandlingar, och det rör stora tjänstemannagrupper som sjuksköterskor, lärare, socionomer och läkare.

Sineva Ribeiro säger till Arbetsvärlden att förbundens förhandlingschefer precis har inlett en samordning om förhandlingarna.

30 maj 2016 | 17:14
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar