Fack och arbetsgivare fortfarande långt från varandra

Avtal 2016 Med tre dagar kvar innan avtalen inom industrin löper ut har parterna fortfarande inte nått en lösning. Under påskhelgen har intensiva förhandlingar förts, men de krav som ligger på bordet är fortfarande långt från varandra.
29 mar 2016 | 13:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I söndags inleddes slutförhandlingarna för nya avtal inom industrin när de medlare som leder den sista förhandlingsfasen, de så kallade opartiska ordförandena (opo), kallade parterna till bordet. Dagen efter kom arbetsgivarna med sitt bud: 3,3 procent över två år (1,65 procent per år).

– Vi tycker att det är ett realistiskt bud, men högt i förhållande till vår konkurrenskraft. Det är även realistiskt med tanke på den rapportering som varit i medierna kring svensk ekonomi, sade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, till tidningen Arbetet på måndagen.

Budet är klart högre än de krav som parten initialt gick ut med, ett ettårigt avtal på under en procent, men fortfarande mycket långt från de 2,8 procent på ett år som Facken inom industrin tidigare lagt fram.

Industrifacken avvisar budet

Facken inom industrin svarade på tisdagsmorgonen att de avvisar arbetsgivarnas bud. I ett pressmeddelande skriver de: ”Vi avser att fortsätta avtalsförhandlingarna i syfte att nå ett kollektivavtal som ger löntagarna reallöneökningar och en förstärkt avsättning till avtalspensionen; deltidspension/flexpension. Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår”

Under mars har förhandlingarna letts av de opartiska ordförandena. När de för tre veckor sedan lade fram förslag om ett tvåårigt avtal, där de inte tog ställning till nivåer, meddelade arbetsgivarna att ett tvåårigt avtal var uteslutet med tanke på de höga lönenivåer som facket kräver. Facken inom industrin sade å sin sida att de kunde tänka sig ett tvåårigt avtal, så länge det innehåller löneökningar på nivåer som vi de kan acceptera.

Hoppas fortfarande på lösning innan fredag

Båda parter har under hela förhandlingarna stått starka i att de så långt som möjligt vill undvika att de drar ut över tiden, inte minst med tanke på industrins lönenormerande roll.

– Många andra parter på arbetsmarknaden väntar på resultatet. Nu vet vi också att det finns de som vill utmana märket. Blir vi inte klara i tid finns det risk för att de tycker att nu har industrin haft sin chans, sade Unionens förhandlingschef Niklas Hjert till tidningen Kollega på skärtorsdagen.

29 mar 2016 | 13:34

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev