Kan bli ett tvåårigt industriavtal

Avtal 2016 Facken inom industrin öppnar för att teckna ett tvåårigt avtal, efter att de opartiska ordförandena på tisdagen lämnat en skiss på nytt avtal för industrin. Men arbetsgivarna säger blankt nej.
9 mar 2016 | 15:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De opartiska ordförandena OpO (medlare som i förväg ska säkra att ett avtal inom industrin finns på plats när det nuvarande löper ut den sista mars) föreslår ett tvåårigt avtal, i stället för det ettåriga som båda parter inom industrin önskat. De vill se löneökningar både första och andra året, men har inte angivit på vilken nivå de ska ligga.

Löneökningar måste ligga på rimlig nivå

Facken inom industrin ställer sig försiktigt positiva till ett längre avtal, under förutsättning att det uppfyller ett antal villkor.

Martin Linder, Unionen. Foto: Sune Fridell

Martin Linder, Unionen. Foto: Sune Fridell

– I våra avtalskrav har vi ju utgått från ett ettårigt avtal, men eftersom OpO gör bedömningen att det finns förutsättningar för ett tvåårigt har vi svarat att vi kan tänka oss det. Men det måste innehålla löneökningar på nivåer som vi kan acceptera, säger Martin Linder, ordförande Unionen.

Vid sidan av reallöneökningar kvarstår fackens krav på utökade avsättningar för flexpension samt en plan för framtida partsgemensamt arbete om bland annat jämställdhet och psykosocial arbetsmiljö.

För höga krav anser arbetsgivarna

Arbetsgivarna säger blankt nej till de opartiska ordförandenas förslag om ett tvåårigt avtal: eftersom inga lönenivåer anges i förslaget befarar de att avtalet ska ligga i nivå med facket krav om 2,8 procent både år ett och år två.

– Fackens krav är så höga att vi inte är beredda att diskutera ett längre avtal än 12 månader, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Arbetsgivarna har lagt bud om mycket lägre nivåer: under 1 procent på ett år. De vill också se ett avtal med mer decentraliserad lönebildning och utan individgarantier. Ett annat krav är att den tillgängliga arbetstiden ska utökas.

Hoppas på lösning inom kort

Martin Linder är förvånad över att arbetsgivarna ställer sig så starkt emot OpO:s förslag eftersom medlarna har en tung roll i att ro ett nytt avtal i hamn.

– Men vi har redan tidigare kunnat konstatera att vi står väldigt långt ifrån varandra i flera frågor, inte minst kostnader och löneutveckling. Att arbetsgivarna nu säger nej är väl ett ytterligare bevis på det.

Hur förhandlingarna nu kommer att utveckla sig återstår att se, säger Martin Linder.

– Vi har några intensiva veckor framför oss. Vår utgångspunkt är självfallet att försöka få till ett avtal innan den sista mars.

9 mar 2016 | 15:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev