Nytt avtal för industrin på plats

Avtal 2016 På torsdagkvällen kom parterna inom industrin överens om ett nytt avtal – 2,2 procent över ett år, inklusive 0,2 procent i avsättningar för flexpension.
31 mar 2016 | 19:38
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På torsdagskvällen, några få timmar innan 2013 års avtal går ut, kom så ett nytt avtal för industrin på plats. Tidigare under dagen lämnade de opartiska ordförandena (opo) en slutgiltig hemställan som sedan båda parter godtagit.

Avtalet blir ettårigt och innehåller löneökningar på 2,2 procent, inklusive 0,2 procents  avsättningar till delpension/flexpension.

– Vi har kunnat hitta en lösning som är bra för Sverige, för svensk industri och för svenska industriarbetare, säger Anders Ferbe, ordförande IF Metall.

– Vi har med det här också en fortsatt normering på svensk arbetsmarknad, vilket har en väldigt stor betydelse för väldigt många arbetstagare i väldigt många branscher.

Har varit tuffa förhandlingar

I avtalet ingår också att två partsgemensamma arbetsgrupper tillsätts som särskilt ska titta på jämställdhets- och arbetsmiljöfrågor.

– I övrigt är det här ett helt rent avtal. Det vill säga alla förslag på skrivningar som skulle inneburit försämringar är helt borta, säger Ulf Bengtsson, ordförande Sveriges ingenjörer.

In i det sista verkade det som att parterna stod så långt ifrån varandra att ett nytt avtal skulle bli svårt att få på plats. Efter att slutförhandlingar inletts i söndags kom arbetsgivarna med ett bud på 3,3 procent över två år (1,65 procent per år), någonting som Facken inom industrin sade blankt nej till.

Avtalet omfattar totalt cirka 600 000 anställda.

31 mar 2016 | 19:38

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev