Danska facket uppmanar till stämning mot minimilöner Lizette Risgaard, ordförande danksa fackliga centralorganisationen FH. Foto: FH

Danska facket uppmanar till stämning mot minimilöner

I samband med parlamentets behandling av minimilönedirektivet under tisdagen och onsdagen uppmanade den danska fackföreningsrörelsens huvudorganisation, FH, sin regering att stoppa direktivet genom en stämning i EU-domstolen.
Carl von Scheele
14 sep 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det sista ordet om minimilönedirektivets framtid behöver emellertid inte vara sagt om det danska facket får som det vill.

I samband med parlamentets behandling under tisdagen och onsdagen uppmanade den danska fackföreningsrörelsens huvudorganisation, FH, sin regering att stoppa direktivet genom en stämning i EU-domstolen.

– Vi anser att direktivet underminerar det danska avtalssystemet, sa Lizette Risgaard, ordförande i FH, i ett pressmeddelande.

Den danska arbetsmarknadsministern Peter Hummelgaard (S) har nyligen liknat en sådan stämning vid en atombomb i EU-samarbetet, men har inte stängt dörren helt för åtgärden.

Om deras bedömning slutar i att ett sådant domstolsmål kan vinnas bör Sverige överväga samma sak.

Arbetsgivarna anser att Danmark måste vara säker på en seger om landet vänder sig till EU-domstolen. Riskerna är annars väldigt stora, enligt Jacob Holbraad, vd för de danska arbetsgivarna.

På frågan om Sverige ska ta liknande initiativ anser den socialdemokratiska Europaparlamentarikern Ilan de Basso att parterna måste avgöra om de vill ta samma initiativ som det danska facket.

Sara Skyttedal, KD, är försiktig med stöd till det danska initiativet. Om deras bedömning slutar i att ett sådant domstolsmål kan vinnas bör Sverige överväga samma sak, säger hon till Arbetsvärlden.

Carl von Scheele
14 sep 2022

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar