Boden: ”Det skapar ekonomisk aktivitet” En av datahallarna i Boden. Bilden från när KNC Miner flyttade in 2014. Foto Elin Lindkvist / TT

Boden: ”Det skapar ekonomisk aktivitet”

Datahallar I Boden har datahallarna blivit en naturlig del av näringslivet. Tre år efter den första etableringen arbetar ett 50-tal personer i dem.
11 maj 2017 | 14:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bitcoinbrytaren KNC Miner var första företaget att flytta in i den nya företagsparken i Boden. Det var 2014. Två år senare var det också första företag att lämna. Den svaga bitcoinkursen tog knäcken på företaget som tvingades lämna in konkursansökan.

Erik Svensson..

Det var turbulent, berättar Erik Svensson, vd för Boden Business Agency, det kommunala bolag som jobbar för att locka datahallar till orten.

– Men vi jobbar på. Inget ont som inte för något gott med sig, säger han.

Efter att KNC Miner hade lämnat har några nya företag kommit till: ett svenskt företag, Gogreenhost som enligt sin hemsida ”utvecklar, bygger och äger datahallar”, köpte konkursboet. Därefter har även det kinesiska bolaget Canaan Creative flyttat in. Sedan 2014 finns här också serverhotellet Hydro66 och dessutom ett företag som servar gruvmaskiner och inte har någon direkt koppling till dataindustrin.

Du behöver inte vara civilingenjör för att jobba här. Det är många ganska vanliga enkla jobb.

När KNC Miner gick i konkurs blev 35 människor av med sina jobb. I dag är det omkring hundra personer som går till sina jobb på det 70 hektar stora området, uppger Erik Svensson. Omkring hälften av dem jobbar i datahallarna. Det kan ställas i relation till att Boden är en liten kommun på cirka 28 000 invånare.

– Du behöver inte vara civilingenjör för att jobba här. Det är många ganska vanliga enkla jobb – det är saker som ska sättas upp och monteras, och installationer som ska göras. Sedan är det också många som kommer resande någon annanstans ifrån, det är en ständig ström av folk som kommer och stannar någon eller några nätter. De ska ju bo och äta också. Det skapar ekonomisk aktivitet på orten, säger Erik Svensson.

– Så det är klart att datahallarna märks. Men nu är det inte alls samma uppmärksamhet som tidigare, nu är de ju som vilka företag som helst.

Någon utvärdering av verksamheten har inte gjorts. Erik Svensson och två kollegor jobbar heltid för det kommunala bolaget. Enligt honom går företaget runt på egna hyresintäkter. Några utgifter för att färdigställa området har kommunen eller bolaget inte heller haft. Här låg tidigare en militär anläggning med fungerande infrastruktur.

11 maj 2017 | 14:19
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev