Östersund: ”Vi vill sätta regionen på kartan” Om två år senast är målet att ha en datajätte på plats i Östersund. Foto: Tommy Andersson.

Östersund: ”Vi vill sätta regionen på kartan”

Datahallar I åtta års tid har en projektgrupp jobbat för att få datahallar till Östersund, övertygade om att man har hittat ett bransch att vara bäst på i världen. Men än har ingen internationell datajätte nappat.
11 maj 2017 | 14:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det började med Facebook. Då jobbade Östersund i ett och ett halvt år för att locka dit dem. Man tog fram en tomt i ett industriområde, och allt var klart för att börja bygga. Men i slutänden valde det amerikanska bolaget Luleå i stället.

– Det är klart att det var en besvikelse, det var tufft både psykologiskt och arbetsmässigt, men samtidigt fick vi smak för det, berättar Magnus Lindgren, etableringschef i Östersunds kommun och projektledare för ett samarbete med Krokoms kommun och energibolaget Jämtkraft i syfte att locka energiintensiva verksamheter till trakten.

Vi har för mycket energi. Därför bör man lokalisera energiintensiv industri hit, det är långsiktigt mest hållbart.

En av regionens två stora fördelar är nämligen tillgången till billig el.

– Vi har för mycket energi här, allt tillverkat av vatten- och vindkraft, som är svår att transportera till de områden där behoven finns. Därför bör man lokalisera energiintensiv industri hit, det ger minst förluster för energiöverföringen och är långsiktigt mest hållbart. Dessutom är elpriser och nätavgiften lägre än på många andra håll.

Magnus Lindgren. Foto: Östersunds kommun.

Den andra stora fördelen är tillgången till mark. Den tomt, någon kilometer från staden, som togs fram för Facebook står fortfarande tom. 47 hektar, med fungerande infrastruktur i form av vägar och elledningar. Intill finns ytterligare en tomt på 25 hektar. Som jämförelse kan nämnas att Facebook köpt 33 hektar mark Luleå.

Saknar ”motsvarighet i världen”

Men dessutom finns tre mil bort en tomt på 338 hektar, varav 160 just nu detaljplaneras för en byggnad. Det är stort – faktum är att Magnus Lindgren inte tror att det finns någon motsvarighet i världen i dag. Målet är att hitta någon som vill bygga på marken senast 2019. Och det finns ett antal intressenter på gång, enligt Magnus Lindgren.

– Framförallt är det amerikanska och kinesiska bolag som kan bygga så här stort. Men det finns också de från Storbritannien och Tyskland.

Så fort en affär av det här slaget blir känd kommer vi att se effekter. Företag som vill jobba som underleverantörer kommer söka sig hit.

Om planerna blir verklighet blir påverkan stor på trakten och kommunen, tror Magnus Lindgren. Han spår ökad ekonomisk aktivitet på alla plan.

– Vi sätter regionen på kartan. Det kommer att bli en ökad inflyttning, Mittuniversitetet kommer att kunna locka fler studenter, det genererar affärsturism som ger underlag för restauranger, hotell och flyget. Så fort en affär av det här slaget blir känd kommer vi att se effekter i form av att företag som vill jobba som underleverantörer söker sig till regionen.

Ingen kalkyl har gjorts

Någon kalkyl över hur mycket en datahallsetablering skulle ge kommunen har dock inte gjorts. I stället har man tittat på rapporterna från Facebooks investering i Luleå. Förhoppningen ligger på arbetstillfällen motsvarande i genomsnitt 220 heltidsjobb om året över en tioårsperiod.

– Exakt hur många jobb och hur mycket pengar det ska ge har varit mindre intressant när besluten tagits i kommunen.  Vi jobbar för etableringar av alla möjliga företag, här har vi hittat ett område där vi kan vara bäst i världen på grund av våra unika naturtillgångar, säger Magnus Lindgren.

Stora regionalstöd

Avsikten är att kommunen inte ska belastas med några kostnader. Det företag som väljer att etablera sig här ska själva stå för infrastrukturen. Helt gratis har det dock inte varit för kommunen som betalar löner för de projektanställda och detaljplanen.

De företag som väljer att flytta till Östersund har dock en del att hämta på annat håll. Facebook har fått bortåt 150 miljoner kronor i regionalpolitiskt stöd för att etablera sig i Luleå. För Östersunds del är stödbeloppen 50 procent högre, enligt Magnus Lindgren.

11 maj 2017 | 14:19
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev