Befäl kallade kollega ”fjollig” –  straffas med löneavdrag "Fjolla", "fjantig" och "när ska du komma ut" var sådant en anställd fick höra av vakthavande befäl på ett häkte. Foto: Per Danielsson / TT

Befäl kallade kollega ”fjollig” – straffas med löneavdrag

Arbetsrätt Ett vakthavande befäl på ett häkte har kommenterat utseendet hos två kolleger. Till en av dem ska han ha sagt att kollegan skulle blivit nedslagen om de hade varit i Bosnien. Orsaken var bland annat att kollegan bar Kriminalvårdens hbtq-armband.
8 jun 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Det är två kolleger som anmält ett vakthavande befäl på ett häkte, för kränkande särbehandling. Enligt den ena ska befälet kommenterat att han färgar håret, är piercad och bär Kriminalvårdens hbtq-armband.

Disciplinåtgärd för offentligt anställda

Disciplinpåföljder enligt lagen om offentlig anställning är varning och löneavdrag. Man kan inte samtidigt få flera disciplinpåföljder. Löneavdrag får göras för högst trettio dagar. Löneavdraget per dag får uppgå till högst 25 procent av daglönen.

Befälet ska bland annat ha kallat honom ”fjollig, ”fjantig”, undrat när han ”ska komma ut” och två gånger under samma dag sagt att han skulle ha blivit nedslagen om han bott i Bosnien.

Även i fallet med den andra kollegan, som en dag bar örhänge, sa befälet att det var ”kvinnligt” och att det bara är homosexuella som bär örhängen.

Befälet själv uppger att han inte använder ord som fjollig och fjantig. Och att han tillsammans med en av männen skrattat om att ett visst utseende leder till stryk i Bosnien.

Fem dagars löneavdrag

Nu har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, efter utredning, bedömt de båda anställdas berättelser som trovärdiga.

Nämnden anser att det vakthavande befälet ”åsidosatt sin skyldighet att bemöta andra medarbetare med respekt”. Som befäl har han också en arbetsledande funktion, vilket gör det som hänt allvarligare.

Därför räcker inte en varning, anser nämnden. Påföljden blir i stället löneavdrag på dem dagar.

Det vakthavande befälet kan väcka talan mot beslutet.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar