Handläggare köpte it-prylar –  fakturerade Skatteverket En skattehandläggare köpte bland annat tangentbord till sig själv, på verkets bekostnad. Foto: Lise Åserud / TT

Handläggare köpte it-prylar – fakturerade Skatteverket

Jobbfusk En handläggare på Skatteverket köpte dator-tillbehör till sig själv för närmare 7 000 kronor, men fakturerade arbetsgivaren. Myndigheten vill nu avskeda, och åtalsanmäla, mannen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Mannen, som är i 35-årsåldern, har jobbat på Skatteverket i sju år. De senaste åren har han varit skattehandläggare.

I slutet av förra året fick Skatteverket en faktura från ett it-företag på en beställning för tre olika laptop-tillbehör till ett värde av närmare 7 000 kronor. Som mottagare står skattehandläggarens namn och hemadress.

En chef reagerade och fakturan togs upp med de som brukar beställa varor.

Ingen känner till beställningen. Myndigheten inledde då en utredning, där man bland annat gick igenom handläggarens mejl.

I samtal med handläggaren ska mannen ha sagt att han köpt sakerna för egen del, men att han främst velat pröva dem för att senare använda dem i jobbet.

Fick aldrig en privat faktura

Skatteverket ser mycket allvarligt på det som hänt. ”Ingen arbetsgivare ska behöva tåla agerandet”, står det i utredningen.

Fakturan är ställd till en leverantör som myndigheten har upphandlat. Därför skulle den kunnat gå igenom systemet.

Skattehandläggaren ska flera gånger påpekat att han är anställd på Skatteverket i korrespondensen med it-leverantören. Också genom att använda sin jobbmejl.

Han har heller aldrig fått en faktura privat, vilket han inte reagerat på enligt utredningen.

Skatteverket vill att han åtalsanmäls

Skatteverket begär nu att mannen avskedas, och lämnar över det till Personalansvarsnämnden på myndigheten.

Myndigheten vill också att mannen anmäls till åtal, då det kan handla om ett brottsligt bedrägeri.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar