Avtalsrörelsen 2025 – vad händer när? Teknikföretagens vd, Pia Sandvik, och Unionens ordförande Peter Hellberg. Båda på samma pressträff i samband med att parterna inom industrin bytte avtalskrav med varandra. I mars ska de vara klara. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Avtalsrörelsen 2025 – vad händer när?

Avtalsrörelse Nu har avtalsrörelsen 2025 dragit igång. Men vad är det egentligen?
19 dec 2024 | 12:02
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vad är avtalsrörelsen?

Under nästa kommer över tre miljoner anställda få nya löner och villkor. Det beror på att drygt 500 centrala kollektivavtal ska förhandlas om. Det kallas för avtalsrörelse, som det här året är rekordstor.

Vem förhandlar?

Det är parterna, de rikstäckande arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden, som gör upp om lönenivåer och villkor.

När är avtalsrörelsen 2025 klar?

220 kollektivavtal löper ut den sista mars. De omfattar över 2,3 miljoner anställda. 130 kollektivavtal löper ut under april. Och runt 100 kollektivavtal löper ut under hösten, däribland de två stora kollektivavtalen för statligt anställda. Då är avtalsrörelsen 2025 slut, om man kan komma överens.

Om man inte lyckas komma överens i tid kan avtalen prolongeras. Detta innebär att avtalet förlängs utan ändringar för att ge parterna mer tid att förhandla om ett nytt avtal och undvika avtalslöst tillstånd. Det kräver samtycke från båda parter och används för att säkerställa stabilitet och undvika konflikter under förhandlingarna.

Vad är märket?

Parterna inom industrin, fack och arbetsgivare, ska förhandla fram det så kallade märket, en procentsats för löneökningar. Deras avtal löper ut den sista mars, och det märket blir sedan vägledande för resten av arbetsmarknaden.

Hur många anställda berörs?

88 procent av alla anställda omfattas av kollektivavtal i Sverige. I antal är det runt 550 000 som inte omfattas av kollektivavtal, de jobbar främst inom privat sektor eftersom alla i offentlig sektor jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal (siffrorna gäller 2023).

19 dec 2024 | 12:02

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev