Unionen kräver högre löner och kortare arbetstid Unionen och ordförande Peter Hellberg vill hålla uppe en högre löneökningstakt i nästa års avtalsrörelse. Foto: TT och Unionen.

Unionen kräver högre löner och kortare arbetstid

Avtal 2025 Håll uppe den högre löneökningstakten under 2024 på 3,3 procent. Det är Unionens budskap inför den nya avtalsrörelsen.
16 okt 2024 | 10:23
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Unionen vill hålla i den högre löneökningstakt som varit under 2024. Industrimärket gav då 3,3 procent i löneökningar. Unionens förbundsråd har beslutat att prioritera löneökningar, och i andra hand kortare arbetstid, i nästa års avtalsrörelse.

– Det finns skäl att hålla i den uppväxling av löneökningstakten som inleddes i och med 2023 års avtalsrörelse, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

100 timmars kortare arbetstid

Förbundsrådet har fått in rekordmånga motioner om kortare arbetstid. Unionen kommer att fortsätta driva målet om 100 timmars kortare arbetstid.

– Frågan om kortare arbetstid har varit het i den allmänna debatten och den är även viktig bland Unionens medlemmar. Dagens tjänstemän har ett pressat arbetsliv och behöver mer balans mellan arbetet och fritid, säger Peter Hellberg.

Nytt avtal före 31 mars 2025

Unionen anser att kortare arbetstid ska regleras i kollektivavtal och inte genom lagstiftning.

I november kommer Facken inom industri lägga fram en avtalsplattform med ett löneökningskrav. I december växlar parterna krav med varandra. Ett nytt avtal ska vara på plats före den 31 mars 2025 då nuvarande avtal löper ut.

Unionens prioriteringar för 2025 års förhandlingar

  • Löneökningar genom årlig lönerevision med siffersatt utrymme för bästa möjliga reallöneutveckling över tid. Avtalens lägsta löner ska höjas med, som lägst, löneutrymmet.
  • Lönerna ska höjas på ett systematiskt sätt i en process med fackligt inflytande, möjlighet till individuell påverkan och tryggad individuell löneutveckling.
  • Avsättningar ska göras till kortare arbetstid/arbetstidsförkortning.
  • Bättre villkor vid förskjuten arbetstid eller vid övertid, beredskap eller restid.
  • På de avtalsområden där avsättningen till deltids-/flexpension ännu inte nått upp till minst två procent behöver ytterligare avsättningar göras.
+ Expandera
16 okt 2024 | 10:23

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev