Ardalan Shekarabi (S) – politiker med egen profil Civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Lena Micko (S) tar över Shekarabis postl Foto: Hanna Franzén / TT

Ardalan Shekarabi (S) – politiker med egen profil

Ministerbyte Civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister efter att regeringskollegan Annika Strandhäll slutat. Shekarabi har i sin politiska karriär profilerat sig i flera kontroversiella frågor. Lena Micko (S) från partiets innersta krets och tidigare ordförande för SKL tar över som civilminister och ska dra i gång den nya Välfärdskommissionen.
Simon Markusson, Monica Kleja, Ewa Persson
1 okt 2019 | 15:23
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Landets nya socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) bär ofta fluga i stället för slips, och hans politiska bana har varken varit rak eller tyst. Han har både varit villig att gå emot partiet i sakfrågor, exempelvis genom sitt motstånd mot Ipred-lagen i EU-valet 2009

Han föddes i Manchester, Storbritannien, 1978 men växte upp i Iran. Familjen flydde till Sverige 1989 men fick avslag på asylansökan och vistades några år som gömda flyktingar i Sverige – först 1991 fick de uppehållstillstånd av humanitära skäl. Kort därefter, 1993, blev Ardalan Shekarabi medlem och aktiv i SSU.

Har drivit kampanj för att stoppa SMS-lån.

2009 fick han omkring 20 000 personröster i EU-valet och blev Socialdemokraternas andra ersättare i Europaparlamentet. Han hade i valrörelsen profilerat sig genom att gå emot partiets ställning i frågan om Ipred-lagen. Mellan 2010–2013 bedrev han forskarstudier i offentlig rätt vid Uppsala universitet, dock utan att disputera. Han kom in i riksdagen i slutet av mandatperioden 2013.

År 2014 blev han utnämnd till civilminister i Stefan Löfvens regering. En reform som han drivit igenom är den nya spellagstiftningen, tidigare i sin karriär har han också drivit kampanj för att stoppa SMS-lån.

För vinsttak i välfärden

Ardalan Shekarabi har också argumenterat för vinstbegränsning i skola och omsorg, och som civilministern har han arbetat för krav på kollektivavtalsenliga villkor och löner i offentliga upphandlingar. Samtidigt har han försvarat regeringens åtstramning av migrationspolitiken, och menar att Sverige inte kan ha en migrationspolitik i konflikt med landets välfärdsambitioner.

En av de frågor som Ardalan Shekarabi nu får ansvar för är pensionerna.

– Alltför många har en pension som är för låg, den räcker inte till, vår skyldighet är att göra mer. Pensionerna ska höjas, landets pensionärer ska hedras och inte straffbeskattas, sade Ardalan Shekarabi på dagens presskonferens.

Lena Micko (S), kommunalråd och tidigare ordförande för SKL, är ny civilminister. Foto: Caroline Tibell

Ardalan Shekarabis efterträdare på civilministerposten blir Lena Micko, kommunalråd i Linköping och fram tills i år ordförande för SKL. Lena Micko har länge varit socialdemokratisk politiker och finns i partiets innersta krets, bland annat som ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott.

Som civilminister ska Lena Micko se till att hela Sverige ska leva.

– Jag är mycket medveten om, regeringen är mycket medveten om, att det behövs resurser till välfärden. Men det handlar också om att göra mer för att minska detaljstyrningen och få mer av generella statsbidrag och mindre riktade.

– Jag ser fram emot att jobba i den välfärdskommission som vi kommer att ha tillsammans, Magdalena Andersson, jag och arbetsmarknadens parter. Där har vi också att titta på vad regioner och kommuner kan ta ansvar för själva till exempel när det gäller förändrade arbetssätt, digitalisering och ny teknik. Här finns ganska mycket att göra, sade hon på tisdagens pressträff.

Simon Markusson, Monica Kleja, Ewa Persson
1 okt 2019 | 15:23

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev