Det blir inget avtal mellan europeiska fack och arbetsgivare om reglerna för distansarbete. Förhandlingarna har brutit samman sedan två av tre arbetsgivarorganisationer dragit sig ur. Istället kommer nu EU-kommissionen att ta fram lagstiftning på egen hand.
Frågor som ingått i förhandlingarna kring en ny anti-uppkopplingslag har varit flera: Att arbetstagare inte behöver svara på mejl utanför arbetstid. Att distansarbetare inte ges lägre löner eller sämre möjligheter att klättra i organisationen. Att anställda skyddas mot digital övervakning.
Bakslag för social dialog
Den överenskommelse mellan parterna som förhandlades kom långt mot att hitta en lösning som innebar semidisposivitet, det vill säga att fack och arbetsgivare kan ”byta grejer” med varandra i förhandlingar. Nu väntas istället hård lagstiftning från EU-kommissionen.
Förhandlingsresultat mellan fack och arbetsgivare på europeisk nivå har pågått i mer än ett år. Ett förhandlingsresultat skulle ha blivit den första partsförhandlade överenskommelsen på 25 år. Att det istället blir kommissionen som utformar lagstiftningen är ett bakslag för den sociala dialogen på europeisk nivå.
Direktiv och avtal i siffror
Antal direktiv på arbetsmarknadsområdet:
- 70 direktiv berör arbetsmarknaden
- 45 av dem skyddar arbetstagare mot risker i arbetsmiljön
- 25 är särskilda direktiv om villkor i arbetslivet
Antalet Europaavtal som blivit direktiv:
1996: Föräldraledighet
1997: Deltidsarbete
1999: Visstidsanställningar
2009: Direktivet från 1996 om föräldraledighet reviderades
Europaavtal på branschnivå som har blivit direktiv, 1999 - 2018. Fem av de åtta gäller sjöfart och ytterligare två transporter.2018: Sjöarbete (anpassning till ILO-konvention)
2016: Arbete på fiskefartyg
2014: Arbetstid vid sjötransporter inre vattenvägar
2010: Stick och skärskador i sjukvården
2009: Arbete till sjöss (ändring av direktiv 1999)
2005: Vissa villkor för arbetstagare vid gränsöverskridande tågtrafik
2000: Arbetstider civilflyg
1999: Arbetstidens organisation för sjömän (ändrat 2005)
Källa: ETUC, EU-kommissionen, Europaportalen
− De nationella verktygen är strejk, några sådana verktyg finns inte på europeisk nivå. På EU-nivå bygger social dialog på samarbete och överenskommelser. När det inte finns tillgängligt så får vi acceptera det och be kommissionen att ta nästa steg, säger Europafackets generalsekreterare Esther Lynch till Arbetsvärlden.
− Det här är inte första gången det händer. Social dialog upphörde inte då och borde inte göra det nu.
Europafacket hoppas att EU-kommissionen agerar snabbt och har ett lagförslag redo före valen till Europaparlamentet i juni 2024.