För första gången sedan 1975 går engelska läkare ut i strejk efter att mångåriga förhandlingar om ett nytt vårdpaket har brakat ihop, rapporterar BBC. Den första strejkdagen inleddes klockan 8 tisdag morgon och pågår i 24 timmar. Om regeringen inte ändrar sitt beslut om vårdpaketet kommer den att efterföljas av ytterligare två strejktillfällen: 48 timmar den 26-28 januari och 9 timmar den 10 februari. Vid det senare tillfället kommer även akutläkare att strejka.
Första gången Labour officiellt stöttar en strejk
Strejken utförs av så kallade juniora doktorer, en grupp som inte bara innefattar nyexaminerade läkare utan även de med tio års erfarenhet. Sammanlagt finns runt 55 000 juniora doktorer i England varav strax under 37 700 är medlemmar i fackförbundet BMA. Det är endast engelska doktorer som strejkar, motsvarande läkare i Wales, Skottland och Nordirland har valt att fortsätta förhandlingar.
Det brittiska oppositionspartiet Labour har givit strejken sitt fulla stöd, och många parlamentsledamöter valde under tisdagen att stå sida vid sida med strejkvakterna utanför St Thomas sjukhus i centrala London. Det är första gången någonsin som partiet officiellt stöder en strejk.
Ökat helgarbete och diskriminering av föräldralediga
Bakgrunden till strejken är det nya vårdpaket som den brittiska regeringen lade fram 2012. Förhandlingar har sedan dess pågått mellan National Health Service och fackförbundet British Medical Association. Det skulle visserligen innebära en högre grundlön för juniora doktorer, men stora förändringar i vad som räknas som normalarbetstid: timmarna som ger OB (som ger 20-40 procent mer i timmen än grundlön) minskas med 25 procent. Redan idag är det nästan uteslutande juniora doktorer som arbetar på helger, men med det nya vårdpaketet utgår ingen extra kompensation.
I dag används också en lönestege där du premieras för hur länge du arbetat. Den ska enligt det nya förslaget ersättas med ett system baserat på läkarens utveckling i karriärstegen, någonting som BMA menar kommer att diskriminera den som till exempel är föräldraledig under en tid.
I beredskap inför strejken har sjukhuschefer runtom i England ställt in sammanlagt 4 000 rutiningrepp, såsom knä- och höftoperationer. De har även uppmanat patienter att endast söka sjukvård i akuta situationer. Läkarna som strejkar kan kallas in vid en större olycka, till exempel vid en stor trafikolycka.