Inte minst Hongkongborna har erfarenhet av Kinas förtryck av fackliga ledare. De har fängslats och ett par stora och väletablerade fackliga organisationer har upplösts med tvångsåtgärder.
Välkänt är också förtrycket av minoriteter i Kina och hur personer ur dessa grupper tvingats till tvångsarbete.
Detta är ett par av de områden som ITUC tar upp i rapporten “China: A gold medal for repression”.
– Vi vet sedan tidigare att Kina använder den här typen av idrottsarrangemang för att rentvå sitt rykte. Det är väldigt bra att ITUC inte låter det ske, utan använder tillfället och påtalar de allvarliga kränkningar som sker i landet, säger Anna Gustafson, internationell sekreterare på TCO.
Demokratikämpar arresteras
TCO har tillsammans med LO och Saco vid flera tillfällen tagit upp förtrycket i Kina och kritiserat dess agerande i Hongkong där vid sidan av fackliga ledare även demokratikämpar arresteras.
I rapporten lyfter Världsfacket fram fem områden där det kinesiska förtrycket är uppseendeväckande.
Förutom Hongkong och förtrycket av minoriteter handlar den om bristen på rättigheter för arbetstagare i Kina och hur regimen behandlar HBTQ-personer samt dess hantering av Covid-19 och bristande öppenhet kring hur smittan spreds vidare från Wuhan-provinsen.
I Peking representerar den olympiska symbolen fem ringar av förtryck
De fem olympiska ringarna har nedfläckats av det kinesiska kommunistpartiets politik, menar Världsfacket ITUC.
– I Peking representerar den olympiska symbolen fem ringar av förtryck som inskränker rättigheter och friheter, uppgav generalsekreterare Sharan Burrow i ett uttalande när rapporten lanserades på tisdagen.
Idrottare, deras ledarstaber, journalister och andra som deltar i de olympiska spelen kan inte vara säkra när spelen arrangeras i Peking, hävdar ITUC.
Måste minska riskerna för deltagarna
IOK, Internationella olympiska kommittén, måste minska riskerna för deltagarna, och sponsorerna måste se över sina relationer till den kinesiska regimen, kräver organisationen.
Inte bara TCO utan även LO välkomnar rapporten.
– LO delar de slutsatser som ITUC har. Det är ju självklart så att IOK måste säkerställa detta, säger Oscar Ernerot, internationell chef på LO.
I Kina handlar det mycket om kränkningar av fackliga rättigheter.
Men generellt sett vill LO inte ta fram bojkottsvapnet gentemot spelen i Kina. LO ska inte lägga sig i om idrottsevenemanget ska genomföras, utan det måste vara ett beslut för SOK, Sveriges Olympiska kommitté.
– Vi har vi haft ett samarbete med SOK för att utöka deras kunskaper om mänskliga rättigheter i de länder som de tävlar i. Vår linje är att man måste vara väldigt medveten om vart man åker.
På TCO håller Anna Gustafson med om resonemanget.
– Men det är bra att uttrycka problematiken när spelen förläggs i länder med som kränker mänskliga rättigheter. I Kina handlar det mycket om kränkningar av fackliga rättigheter och förtryck av fackligt aktiva, säger hon.
Förtryck av gästarbetare
LO:s Oscar Ernerot lyfter fram Byggnads arbete. Förbundet har bland annat gjort arbetsmiljöinspektioner på byggandet av fotbollsarenor i Qatar, som arrangerar nästa fotbolls-VM. Landet är känt för sitt förtryck av gästarbetare.
Inte bara OS, utan även andra stora internationella idrottsevenemang har under många gånger förlagts i länder som inte respekterar mänskliga rättigheter.
När är det dags att sätta ner foten?
– Det är i högsta grad hög tid för det. I framtiden ska man inte förlägga spel i länder som saknar respekt för mänskliga rättigheter, säger Oscar Ernerot.
Måste arrangeras i länder som är demokratiska
När arrangörslandet utses bör förfarandet påminna om hur en offentlig upphandling genomförs. Den som vill arrangera spelen måste uppfylla vissa grundläggande förutsättningar, som respekt för mänskliga och fackliga rättigheter, enligt LO.
Om sådana regler hade funnits skulle flera av de länder som fått arrangera fotbolls-VM och OS inte ha kunnat utses, enligt Oscar Ernerot.
– De måste helt enkelt arrangeras i länder som är demokratiska, säger han.
Har tidigare samarbetat med LO
På SOK har man tidigare samarbetat med LO. Ett exempel är kring den svenska ansökan om vinter-OS i Stockholm 2026. Men numera är samarbetspartnern organisationen Civil rights defenders, som är sprungen ur Helsingforskommittén.
– Ett samarbete med LO är mer aktuellt om Sverige skulle vara arrangör så att det sker på ett schyst sätt. Det känns liter apart med ett sådant samarbete när man ska åka till ett annat land. Då känns samarbetet med Civil rights defenders rimligare, säger Lars Markusson, mediechef på SOK.
Alla som åker till Kina ska få en utbildning om förhållandena i landet, tillägger han också.