Vårdförbundet om avskaffat spårbyte: ”Förskräckligt” Vårdförbundet reagerar efter Arbetsvärldens artikel om avskaffat spårbyte. Foto: Skärmavbild, Ulf Huett

Vårdförbundet om avskaffat spårbyte: ”Förskräckligt”

Arbetskraftsinvandring Avskaffandet av spårbyte för asylsökande kan få kännbar effekt i bristyrken inom vård och omsorg. ”Vi behöver fler sjuksköterskor, inte färre”, menar Vårdförbundets vice ordförande som nu reagerar på Arbetsvärldens artikel.
1 apr 2025 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1

Nu är det inte längre tillåtet för en asylsökande att efter avslag istället ansöka om arbetstillstånd. Men regelförändringen påverkar också de som redan har jobb i Sverige och som inte hunnit få sin förlängning godkänd när de nya reglerna nu träder i kraft den 1 april. Det bedöms påverka tusentals som nu rotat sig i Sverige – och deras familjer som nu får lämna landet.

”Riksdagens beslut om att slopa spårbytet den 1 april innebär med automatik att personen måste lämna landet bara för att söka nytt arbetsvisum, vilket är förskräckligt”, skriver Jani’ Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundet, i ett mejl till Arbetsvärlden.

Kan påverka vård och omsorg

I samband med att beslutet klubbades den 13 mars varnade migrationsrättsbyrån Asylrättscentrum för negativa effekter.

En person med lockigt brunt hår står inomhus, iklädd en ljusblå skjorta och en mörk jacka. Inställningen har ett glastak och modern arkitektur med vita räcken och fönster.
Elias Nygren. Foto: Matilda Kallin

De nya reglerna riskerar inte bara att drabba individer, säger Elias Nygren, jurist. Han tror också att det kan få effekter inom vård och omsorg, som redan idag har personalbrist och där flera spårbytare arbetar.

– Det kan förstås bli kännbart för arbetsgivare givet den risk som finns att bli av med personal som jobbat i flera år och som ofta är viktiga inom exempelvis äldrevården, säger Elias Nygren. 

Det är en oro som Vårdförbundet delar.

”Det är klart att det kan bli problem när det är kompetensbrist redan nu”, skriver Jani’ Stjernström i mejlet. 

”Kan öka vårdtyngden”

Förbundet, som organiserar sjuksköterskor, uppger att de ännu inte fått uppgifter om någon eller hur många medlemmar som drabbats. I sina remissvar varnade Kommunal som organiserar flera yrkesgrupper inom sektorn för att det kan slå mot fackets medlemmar. Det kan dock få effekt även på Vårdförbundets, tror Jani’ Stjernström.

”Vi ser inte någon sådan rörelse just nu. Framöver behöver man däremot vara uppmärksam på att det kan påverka våra yrkesgrupper om undersköterskor och vårdbiträden försvinner, eftersom det riskerar att öka belastning på Vårdförbundets yrkesgrupper. Vårdtyngden kan öka i en redan ansträngd situation med en ansträngd kompetensförsörjning som grund”, skriver hon i mejlet till Arbetsvärlden.

Drabbades av Hamids berättelse

Arbetsvärlden har tidigare beskrivit att flera vårdanställda som gjort spårbytet efter avslag i asylprocessen svarat på tidningen The Locals webbenkät. En av dem var Hamid som efter sex år i Sverige nu oroar sig för vad som ska hända honom och hans familj. 

”Jag jobbade som sjuksköterska under Coronapandemin när många fruktade för sina liv. Jag tog risken att själv smittas av Corona. Jag fick Corona. Jag hjälpte det svenska samhället och nu när pandemin är över säger de och min familj att vi måste ut. Vart ska vi ta vägen? Vi har rotat oss här efter sex år!”, skriver han till The Local.

Citatet i Arbetsvärlden fick Jani’ Stjernström att reagera och höra av sig till tidningen. 

”När jag bland annat läser om sjuksköterskan Hamid som i sex år har bidragit till svensk hälso- och sjukvård men i och med riksdagens beslut med tvång ska lämna landet, blir jag beklämd. Hälso- och sjukvården behöver fler sjuksköterskor som Hamid, inte färre”, skriver Jani’ Stjernström till Arbetsvärlden.

Som Arbetsvärlden tidigare rapporterat är det facklig organisationerna splittrade i frågan. Medan LO välkomnar beslutet är Saco kritiskt. Vårdförbundet är medlemmar i TCO som hittills valt att inte ta ställning.

1 apr 2025 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev