Unionen konfronterade den polisanmälde chefen: ”Stärkta i vår bild” Unionen har polisanmält en före detta chef för ett miljonbedrägeri. Foto: Janerik Henriksson

Unionen konfronterade den polisanmälde chefen: ”Stärkta i vår bild”

En tidigare Unionen-chef polisanmäls för ett bedrägeri på 1,9 miljoner kronor riktat mot förbundet.– Nu är Unionens fokus att pengarna ska återbetalas, säger pressekreteraren Johanna Gréen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Unionen meddelade under tisdagen att man polisanmält en tidigare chef för bedrägeri.

Chefen slutade hastigt i höstas. Men det var först i februari i år som fackförbundet upptäckte oklarheter i en stor budgetpost som den nu misstänkte personen sörjde för.

Enligt förbundet rör det sig om 1,9 miljoner kronor som ska ha utbetalats för konsulttjänster inom chefens ansvarsområde. Men när förbundet följde upp beloppet kunde man inte identifiera några utförda tjänster. Då inledde man en internutredning.

Fakturan har godkänts av chefen och är märkt med ett bolag, men rymmer ett bankgironummer kopplat till honom själv, enligt Unionen.

– Unionens fokus är nu att medlemmarnas pengar ska betalas tillbaka, vilket vi förutsätter kommer att ske, säger Tora Heckscher, press- och opinionschef på Unionen i ett pressmeddelande, där man också trycker på att det inte fanns några brottsmisstankar vid tiden för mannen avslutade sin tjänst på Unionen.

Arbetsvärlden har sökt Unionen för en intervju, men förbundet har valt att svara skriftligen.

Hur har era rutiner följts i det här ärendet?

– Fakturan har hanterats enligt rutin. Den inkom till ekonomienheten för registrering, har sedan sakgranskats av ansvarig chef (vilket i det här fallet var den tidigare chefen som vi nu polisanmält), sedan attesteras fakturan av ytterligare en chef, säger pressekreterare Johanna Gréen.

Förändrar ni något i ert arbetssätt?

– Nej, vi har gjort ett grundligt arbete kring det som inträffat, och vår bedömning är inte att det är våra rutiner kring fakturahantering som har brustit. Utan att brottet har kunnat begås då personen haft en hög position och agerat med uppsåt att begå brott.

– Unionen har haft ett möte då vi konfronterat den polisanmälda personen.

Har ni gått igenom samtliga fakturor som personen attesterat?

– Vi har granskat allt som gäller den här personens förehavanden sedan personen anställdes. Det betyder att vi har gått igenom alla fakturor och kvitton kopplade till personen. Nu vidtar en förundersökning och rättsprocess – får vi anledning att öppna böckerna igen så gör vi det.

Hur påverkar händelsen Unionens trovärdighet?

– Ett sådant här bedrägeri är en kränkning av våra medlemmar och vi har förståelse för att medlemmar blir upprörda och undrar hur det kunde ske. Det här var en person som hade uppsåt att begå ett brott, och det kan tyvärr ske i ett öppet samhälle. Nu är Unionens fokus att pengarna ska återbetalas. Medlemmarna ska få tillbaka sina pengar.

Hur har dialogen mellan er och den anmälda personen sett ut efter att ni upptäckte överföringen?

– Unionen har haft ett möte då vi konfronterat den polisanmälda personen. Vi kommer inte ytterligare gå in på vad som sades på det mötet, men blev stärkta i våran bild av vad som skett.

Aftonbladet var först med att berätta om det misstänkta bedrägeriet.

Arbetsvärlden har sökt den utpekade chefen utan resultat.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar