Unionen: Frilans Finans har inte velat ta tillräckligt ansvar Martin Wästfelt, chefsjurist Unionen, säger till Arbetsvärlden att han tror att det går att anpassa kollektivavtalen till egenanställningsföretag. Men att Frilans Finans inte velat ta tillräckligt stort ansvar. Foto: TT, Alex Giacomini

Unionen: Frilans Finans har inte velat ta tillräckligt ansvar

Egenanställningsföretag Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, menar att Frilans Finans ännu inte visat att man vill ta det ansvar som krävs för kollektivavtal. – Om man är beredd att nå upp till den nivå vi har i Sverige ser vi inga hinder, men vi ställer inte lägre krav för att en företeelse är ny, säger han till Arbetsvärlden.
4 jul 2018 | 11:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Egenanställningsföretaget Frilans Finans har under lång tid fört diskussioner med Unionen för att försöka få till kollektivavtal för sina egenanställda. Men parterna visade sig stå för långt ifrån varandra och diskussionerna har gått i stöpet.

Därför har Stephen Schad, vd för Frilans Finans, gjort ett utspel i Journalistförbundets podd under Almedalsveckan om att man bildat en gul fackklubb. Till Arbetsvärlden säger han att initiativet varit nödvändigt för att de konventionella facken svikit i frågan om kollektivavtal, som enligt honom behöver utvecklas.

– Det vi fått höra är att den situationen som råder inte är mogen för det, säger Stephen Schad till Arbetsvärlden.

Utspelet har dock möt motstånd också inom ”fackklubben”. Journalisten Erik Hjärtberg har i Arbetsvärlden uttryckt sin bestörtning över att rådet som han gick med i för att diskutera lösningar för egenanställdas rätt till a-kassa kallats för en gul fackklubb, och har därför valt att lämna rådet.

Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, har deltagit i diskussionerna om kollektivavtal med Frilans Finans och berättar för Arbetsvärlden varför det inte fungerade:

– Problemet är att de inte vill ta det ansvar som kollektivavtal kräver. Utan att gå in på detaljer så kom de med en mängd förslag som inte når upp till en rimlig nivå, säger han.

Vi tror att det går att anpassa, men inte genom att dumpa villkoren.

Samtidigt påpekar han att Frilans Finans ändå kan betraktas som en av de mer seriösa aktörerna bland egenanställningsföretagen. Unionen har haft förhoppningar att kunna teckna kollektivavtal inom egenföretagarbranschen precis som man gjort inom bemanningsbranschen.

Egenanställningsföretagen liknar bemanningsföretagen med den skillnaden att det är de egenanställda som sköter kontakten med slutkunden och själva letar uppdrag.

– Om man är beredd att nå upp till den nivå vi har i Sverige ser vi inga hinder, men vi ställer inte lägre krav för att en företeelse är ny. Däremot kan det hända att man gör vissa effektivitetsvinster som man kan ta i beaktande, säger Martin Wästfelt.

– Vi tror att det går att anpassa, men inte genom att dumpa villkoren.

Stephen Schad uttryckte att det behövs ett kollektivavtal där villkoren följer varje lönekrona i stället för anställningsformen, vad säger du om det?

– Man kan säga att oavsett modell så finns det många inslag i kollektivavtal som ingår i arbetsgivaransvaret. Exempelvis regler om uppsägningstid. När det kommer till Frilans Finans har vi också fått signaler från våra medlemmar om att arbetsgivaren slirat på ansvaret när det kommer till grundläggande saker som sjuklön om man är sjuk, säger Martin Wästfelt.

Vad tycker du om Frilans Finans utspel att de bildat en gul fackklubb?

– Jag tycker inte det låter som en fackförening. De som tar uppdrag via Frilans Finans är välkomna att ansluta sig till Unionen, säger Martin Wästfelt.

Nyhetsbrev
4 jul 2018 | 11:27

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev