Frilans Finans startar gul fackklubb Frilans Finans har en affärsmodell som går ut på att frilansare blir anställda av företaget och därmed inte själva behöver skaffa sig F-skattsedel. Nu säger Stephen Schad, vd, att man också tagit initiativ till att skapa en egen fackklubb för de egenanställda. Foto: TT

Frilans Finans startar gul fackklubb

Almedalen Stephen Schad, vd för Frilans Finans, avslöjar i Journalistpodden att hans företag startat en egen, gul fackklubb. Detta efter att företaget ska ha fått nobben från fackförbund när de velat teckna kollektivavtal.
3 jul 2018 | 15:32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Frilans Finans har en affärsmodell som går ut på att frilansare blir anställda av företaget och därmed inte själva behöver skaffa sig F-skattsedel. Frilans Finans tar en andel av förtjänsten och den egenanställde får sin lön skattad och klar.

Nu har Frilans Finans också tagit initiativ till att förse sina egenanställda med fackliga tjänster. Detta genom att starta en egen, gul fackklubb. Stephen Schad, vd för Frilans Finans, avslöjar initiativet under det senaste avsnittet av Journalistförbundets podd Journalistpodden (runt 32:20).

Man kan tycka att det är märkligt att en arbetsgivare gör det här

– Ja, det är en guling, säger Stephen Schad när han av Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling får frågan om det rör sig om ett så kallad gult fack.

Till Arbetsvärlden säger Stephen Schad att initiativet blivit nödvändigt eftersom den svenska fackföreningsrörelsen misslyckats med att utveckla den svenska modellen.

Stephen Schad, vd Frilans Finans.

– Man kan tycka att det är märkligt att en arbetsgivare gör det här, men det är för att facken inte tillgodoser våra anställdas behov, säger Stephen Schad till Arbetsvärlden.

Enligt Stephen Schad har Frilans Finans fört samtal med flera olika fackförbund, bland annat Unionen, för att försöka få till kollektivavtal.

– Men det vi fått höra är att den situationen som råder inte är mogen för det. Våra anställdas villkor är precis lika viktiga som alla andra anställdas. Vi menar att det behövs en lösning där villkoren i kollektivavtal baseras på varje lönekrona snarare än anställningsform, eftersom våra anställdas inkomster kan variera mycket över tid.

Vi vet inte hur det här kommer utvecklas vidare.

Fackklubben, som går under namnet Frilans Finans Råd, bildades i maj och fokuserar enligt Stephen Schad på frågor som arbetsmiljö, löneutveckling och trygghet. Än så länge är tio egenanställda med i fackklubben. Frilans Finans hade under 2017 drygt 18 000 egenanställda.

– Vi vet inte hur det här kommer utvecklas vidare. Kanske vill klubben samarbeta med ett annat fack eller så gör man det inte. Fackklubben skulle kunna fungera som en remissinstans för att hitta nya lösningar för hur den svenska modellen ska utvecklas, säger Stephen Schad.

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, förvånades över initiativet när det togs upp i podden.

– Han kallar det för en ”guling” men när man hör honom beskriva det låter det mer som en personalförening. Med det sagt så skulle sådana här initiativ kunna utvecklas till det som vi normalt kallar gula fackförbund, säger Jonas Nordling till Arbetsvärlden.

3 jul 2018 | 15:32

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar