Tisdagens utspel från Frilans Finans vd Stephen Schad om att man skapat en gul fackklubb för sina egenanställda har fått åtminstone en av de totalt tio rådsmedlemmarna att lämna ”fackklubben”.
Journalisten Erik Hjärtberg var en av de egenanställda som var med på mötet i maj då Frilans Finans Råd bildades.
Att kalla mig gul är ungefär som att kalla en vänsterpartist för sverigedemokrat
![](https://www.arbetsvarlden.se/wp-content/uploads/2018/07/erikhjartbergbeskuren-150x150.jpg)
Erik Hjärtberg.
– Vi blev inbjudna till att sitta i ett råd och hade ett möte då. Jag vill minnas att det var sex egenanställda där. Stephen Schad sade redan då att han ville att det skulle bli en fackklubb men jag var tydlig med att säga att en fackklubb ska styras av medlemmarna, inte arbetsgivaren, säger Erik Hjärtberg till Arbetsvärlden.
En ”gul” fackklubb är en som kontrolleras av arbetsgivaren. Enligt honom ville Stephen Schad snabbt bilda ”fackklubben” eftersom det är valår och han ville gå ut med det som ett inlägg i samhällsdebatten. Ett inlägg om hur den svenska modellen behöver utvecklas.
– Jag sade att det vore fräckt att bilda en förening bara för att få mediauppmärksamhet. Jag uppfattade inte heller att det i och med mötet bildades en fackklubb. Vi har inte ens någon formell förening. Det finns ingen styrelse och inga stadgar, säger Erik Hjärtberg.
När han fick höra om medieutspelet från Stephen Schad, som i det senaste avsnittet av Journalistförbundets podd Journalistpodden benämner rådet som en gul fackklubb, blev han bestört. Han har nu mejlat ledningen och begärt utträde ur rådet till dess att frågan är utredd. Han hoppas att det rör sig om ett missförstånd.
– Jag är väldigt mycket för fackliga rättigheter och att kalla mig gul är ungefär som att kalla en vänsterpartist för sverigedemokrat, säger Erik Hjärtberg.
Varför var du intresserad av att vara med i rådet?
– Framför allt var jag intresserad av att diskutera lösningar på problemet att egenanställda betraktas som företagare av a-kassorna, säger Erik Hjärtberg.