Sedan kuppförsöket i Turkiet förra sommaren mot president Erdoğan har över 100 000 offentliganställda tjänstemän godtyckligt avskedats och fått sina pass indragna. I praktiken innebär det ett yrkesförbud för bland andra lärare, akademiker och läkare som inte heller kan lämna landet för att arbeta.
Terroriststämplade tjänstemän
Amnesty International publicerade nyligen en rapport, No end in sight. Purged public sector workers denied a future in Turkey, som visar att över 100 000 personer inom offentlig sektor godtyckligt avskedats efter kuppförsöket. Många av dem är nu stämplade som terrorister. Rapporten bygger på ett 60-tal intervjuer, varav hälften med avskedade tjänstemän.
Samtidigt är Turkiet kandidatland för medlemskap i EU.
Våren 2016 slöt EU dessutom en migrationsöverenskommelse med Turkiet, som åtar sig att stänga sin gräns för flyktingar till Europa. Som en del av avtalet har Turkiet även krävt att förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap ska återupptas.
Det är en överenskommelse som förmodligen gör att EU-kommissionen avstår ifrån att kritisera Turkiet för hårt
Det är en överenskommelse som förmodligen gör att EU-kommissionen avstår ifrån att kritisera Turkiet för hårt för bland annat massavskedandena.
– Vi har många gånger sagt att vi naturligtvis förväntar oss att Turkiet respekterar media och pressfrihet och mänskliga rättigheter generellt sett.
Med det nöjer sig en högt uppsatt tjänsteman på kommissionen i Bryssel att kommentera frågan ”off the record” till Arbetsvärlden.
Kan snudda vid frågorna i samtal om tullunion
Men på ett möte i Bryssel i maj med journalister är EU-kommissionär Cecilia Malmström som ansvarar för handelsfrågor mer frispråkig.
– Det är fruktansvärt, det som händer i Turkiet. Väldigt oroväckande.
Till Arbetsvärlden säger hon att hon ser en konkret möjlighet för EU att påverka situationen.
– Turkiet och EU har en gammal tullunion som vi diskuterat att uppgradera eftersom den handelsekonomiskt är till nackdel för både dem och oss. Sådana samtal kommer inledningsvis vara tekniska men snudda vid rättssäkerhet, good governance, frågor som är viktiga för oss. Om inte andra samtal går framåt så måste vi på något sätt ha en dialog.
Kan det bli ett sätt att ta upp massavskedandena?
– Det kan bli ett sätt som båda sidor känner att de har något att vinna på. Vi väntar på ett mandat från medlemsländerna att inleda samtalen.
De samtalen måste ministerrådet först ge klartecken för. I ett mejl till Arbetsvärlden från Cecilia Malmströms kabinettsmedarbetare Joakim Larsson klargör han att handelssamtalen med Turkiet kan börja så fort medlemsländerna beslutar om ett förhandlingsmandat. Relationen till Turkiet menar han är en minst sagt komplicerad fråga. Så att ministerrådet tar tid på sig var väntat.
Men om och när förhandlingarna väl kommer i gång kan det hända saker menar han:
”Respekt för grundläggande rättigheter skulle vara en grundbult i ett sådant uppdaterat avtal. Det bör innefatta ett kapitel om handel och hållbar utveckling som täcker in EU:s etablerade principer om arbetstagares rättigheter och miljöskydd”, skriver Joakim Larsson.
”Hög tid att agera”
Europafackets specielle rådgivare Patrick Itschert tycker inte att kommissionen har agerat tillräckligt.
– Det är hög tid att kommissionen vidtar konkreta handlingar gentemot den turkiska regeringen på ett öppet och demokratiskt vis.
Han hänvisar till den deklaration som Europafacket och Världsfacket gjorde i början av maj efter en andra gemensam resa till Turkiet efter kuppen.
– Där uppmanar vi den turkiska regeringen att omedelbart lyfta undantagstillståndet, att se till att det finns fungerande överklagandeprocedurer och att alla avskedade återinsätts i sina arbeten.
Vi får aldrig blunda när den värderingsgrund som ska gälla för EU inte uppfylls.
Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) instämmer i att EU ska vara tydligare i sin kritik. Senast i april debatterade parlamentet situationen i Turkiet.
– Min partigrupp har framfört till rådet att se över sina påtryckningsmedel, som att frysa anslutningsförhandlingarna med Turkiet. Vi får aldrig blunda när den värderingsgrund som ska gälla för EU inte uppfylls.
Som till exempel när avskedanden görs utan saklig grund, och rätten att överklaga sätts ur spel.
– Massavskedandena fördöms i kommissionens utkast till årsrapporten för Turkiet. Och vår socialdemokratiska partigrupp har tydligt markerat mot politiskt motiverade fängslanden. För ett par veckor sedan besökte vår gruppledare, Gianni Pittella, Turkiet och deltog då i den politiska rättegången mot HDP:s (turkiskt parlamentsparti) ledare Selahattin Demirtas.