Macron slåss för hårdare utstationeringsregler Frankrikes president Emmanuel Macron har varit på övertalningsturné i Centraleuropa för skärpta regler i utstationeringsdirektivet, och träffade bland andra Bulgariens premiärminister Bojko Borisov (till höger). (AP Photo/Vadim Ghirda).

Macron slåss för hårdare utstationeringsregler

Utstationeringsdirektivet EU-kommissionen har föreslagit en ändring av utstationeringsdirektivet. Den franska presidenten vill ha hårdare regler än så och har nyligen varit på övertalningsturné i Central- och Östeuropa. Macron hävdar att dagens direktiv är ett hot mot EU:s överlevnad.
Anna Trenning-Himmelsbach
28 aug 2017 | 15:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I förra veckan reste den franska presidenten till Österrike, Rumänien och Bulgarien för att prata för skärpta regler för utstationering. Under resan har han också träffat både Slovakiens och Tjeckiens premiärministrar.

–  Så som direktivet ser ut idag sviker det EU:s grundläggande principer.

I Österrike sade Emmanuel Macron att det inte kan vara meningen att den fria rörligheten i Europa ska gynna de länder som har de sämsta sociala villkoren.

–  Det göder populismen i våra länder, och urholkar förtroendet för EU, sade han vid en presskonferens.

Vill att EU-kommissionen går längre

Emmanuel Macron hävdar att kommissionens förslag till ett nytt utstationeringsdirektiv inte går tillräckligt långt.

Emmanuel Macron lovade redan under valrörelsen i våras att han skulle arbeta för ett nytt direktiv

Ett exempel är den period som ett företag kan utnyttja möjligheten, innan företaget måste börja betala de sociala avgifter som gäller på arbetsplatsens hemmaplan. Kommissionen föreslår två år, medan Emmanuel Macron tycker att det räcker med ett år, och då inräknat samtliga korta och långa kontrakt som har tecknats med en löntagare.

Den franske presidenten vill också att de utstationerade ska få samma löner som den inhemska arbetskraften, inklusive pålägg som premier och semesterersättning.

Dessutom vill han öka samarbetet mellan EU-länderna för att förhindra fusket, som i dag bedöms som utbrett.

300 000 utstationerade till Frankrike

Frankrike är det land i EU som näst efter Tyskland tar emot flest utstationerade löntagare. Nästan 300 000 personer är utlånade från framförallt Polen, Portugal och Spanien.

Emmanuel Macron lovade redan under valrörelsen i våras att han skulle arbeta för ett nytt direktiv. Han betonade dock, till skillnad mot flera andra kandidater, att utstationeringen också kan ha positiva effekter, både för franska företag och för de franska invånare som arbetar i andra EU-länder.

Men frågan är förstås känslig.

Delade uppfattningar

I Österrike fick han ett positivt mottagande. Både Slovakiens och Tjeckiens premiärministrar säger sig vara positiva till ett nytt direktiv.

Men i både Rumänien och Bulgarien stötte han på motstånd. En av farhågorna från är att en skärpning av reglerna leder till att deras invånare emigrerar permanent.

Mitt under resan meddelade dessutom Polens president Andrzej Duda att han inte alls är beredd till en omförhandling av direktivet, vilket i sin tur ledde till ett skarpt svar från den franske statschefen, där han bland annat sa att det polska folket förtjänar en bättre ledning än den de har.

Anna Trenning-Himmelsbach

/ Kontakta skribenten

28 aug 2017 | 15:27

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev