Varför är techbolagen så rädda för facken? Den frågan ställdes till fackliga programmeraren Kim Öberg, Unionen och arbetsgivarorganisationen TechSverige under Arbetsvärldens seminarium i Almedalen. Ett seminarium som kom att avslutas med att Unionen och TechSverige klev av scenen och tillsammans med Sveriges Ingenjörer, skrev under en avsiktsförklaring om ett samarbetsavtal. Tillsammans ska de verka för ”goda relationer mellan arbetsgivare och medarbetare samt fackliga företrädare på alla nivåer.”
Men först fick de svara på frågan.
– De är rädda för att släppa ifrån sig bestämmanderätt. Det är 100 procent det, svarade Kim Öberg.
Och hon fick medhåll från Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt som tog exempel från den infekterade situationen på Klarna, ett företag som framställer sig som en rebell mot etablissemanget.
– Det är en maktfråga. Men också en image-fråga. Klarna var inte bara i konflikt med Unionen och Sveriges ingenjörer. De var i konflikt med Integritetsskyddsmyndigheten, med Finansinspektionen, massa saker där man inte spelade som de flesta gör.
Einar Humlin, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen TechSverige sade sig vara medveten om rädslan bland delar av branschen.
– Det är det absolut en farhåga. Man ser det som ett hot istället för en möjlighet. Rätt hanterat är det en fördel och inte ett hot. Men det är känslan man är rädd för att det är något som kommer hämma utvecklingen, vi kommer inte kunna växa, vi kommer inte vara lönsamma. Det här exemplet är ju inte det första som jag upplevt, sade han.
Unionen: ”Klarna gjorde allt för att förhindra organisering”
Samtalet kom vid flera tillfällen att behandla just vad som utspelade sig på Klarna innan företaget slutligen tecknade avtal, inte med Unionen dock. Detta mot bakgrund av Arbetsvärldens avslöjande om hur Unionens samtliga klubbstyrelselsedamöter, med källornas ord ”rensats ut” från Klarna.
Kim Öberg, som själv arbetat på företaget gav sin bild av det ”desinformationskrig” som företaget bedrev gentemot facket och den rädsla de spred bland de anställda.
– På Klarna blev det ganska hård splittring hårt påhejat av management. Allt man ser och hör är att facket är jättedåligt. Du blir påhejad av management om du företräder den åsikten. Det jobbiga är att förklara för den faktiska majoriteten som vill ha kollektivavtal, men inte vågar säga något, att de är majoriteten.
Martin Wästfelt beskrev situationen med arbetsgivarnas motstånd som något som snarare liknade Sverige för 100 år sedan.
– Klarna gjorde allt för att förhindra organiseringen. Så fort vi bjöd in till ett möte blev det ett obligatoriskt möte från ledningen, sade han.
Han klappade sig själv och sina medarbetare på axeln, men sade samtidigt att processen innebar flera lärdomar.
Lovade kollektivavtal på Spotify inom några år
Lärdomarna från Klarna ska nu Unionen ta med sig in i en fortsatt satsning mot att, trots motståndet, organisera branschen. Martin Wästfelt var segerviss.
– Inom några år kommer det vara norm att ha kollektivavtal på den här typen av företag också. Vi kommer att göra allt för att få med Spotify som ett exempel som är nästa stora. Vi kommer lyckas och ska lyckas, sade han med eftertryck.
Einar Humlin, där för representera arbetsgivarperspektivet, var noga med att påpeka att hans upplevelse är att Klarna representerar ett undantag i branschen. Även han såg med positiva ögon på en framtid där både företag och anställda ansluter till sina respektive organisationer och den svenska modellen.
Han fick dock även svara på frågan från moderatorn, Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum:
”Använder era medlemmar strategier mot facket?”
– Nej, det är väldigt ovanligt. Det hoppas jag verkligen.
Avslutades med ett undertecknat löfte
Efter att seminariet avslutats klev både fack- och arbetsgivarrepresentanter ned från scenen till ett av de utställda borden där Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer anslöt.
Där skrev de gemensamt under en avsiktsförklaring om att gemensamt verka för att ”företag, förtroendevalda och tjänstemän i branschen ser fördelar med kollektivavtal och att vara en del av den svenska modellen.”
– Det ingår i vår del av ansvaret på den svenska arbetsmarknaden att ingå den här typen av samarbeten med de fackliga organisationerna, sade Einar Humlin efter seminariet i en kommentar till Arbetsvärlden.
Avtalet ersätter det avtal som rått mellan parterna då TechSverige var medlem i arbetsgivarorganisation Almega, vilken de formellt lämnar den sista december i år.
Se hela samtalet här: