Det var inte länge sedan Nordea drog på sig fackens ilska. Efter rapporter om antifackligt agerande i Estland, Panamaskandalen, expansionsplaner i ett allt mer auktoritärt Polen och beslut om flytt av huvudkontoret till Finland var det många fackförbund som tackade för sig och lämnade Nordea.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sade till SvD att det var ett enkelt beslut att flytta centralorganisationens 800 miljoner kronor när Nordea valde att hota med flytt till Finland i protest mot höjd resolutionsavgift i Sverige.
TCO bytte också bank
Tjänstemännens centralorganisation, TCO, valde också att byta husbank från Nordea till Handelsbanken när det var dags för en ny upphandling av banktjänster. Det antifackliga agerandet i Baltikum kan ha spelat in. Såhär sa TCO:s kanslichef Torbjörn Bredin till DN i vintras:
– Jag har redan fått sådana indikationer som gör att vi i valet av affärsbank inte tänker strunta i vad som händer i Baltikum. Det kommer att vägas in när vi tar ställning till vilken bank vi ska välja. Och det är klart att jag ser extra allvarligt på åtgärder riktade mot fackligt arbete.
Sedan i fjol har TCO även ett bolåneavtal med Danske Bank som gör det möjligt för förbundsmedlemmar att teckna förmånliga bolån med banken. Men sedan det avtalet slöts har flera avslöjanden gjorts som pekar på omfattande penningtvätt hos bankens filial i Estland, missförhållanden som banken under lång tid ska ha haft indikationer på. Också bolåneavtalet var ett avtal som TCO tidigare hade genom Nordea.
TCO ställer höga krav på dem vi tecknar dylika avtal med.
Mot bakgrund av penningtvättshärvan hos Danske Bank blir frågan aktuell hur TCO ska förhålla sig denna gång. TCO meddelar till Arbetsvärlden att man redan varit i kontakt med banken som hållit dem uppdaterade med löpande information.
– TCO ställer höga krav på dem vi tecknar dylika avtal med. Vi tar självfallet avstånd från oegentligheter och sådant påverkar hur vi förhåller oss i framtiden. I detta lägger vi också in hur, i det här fallet, banken agerar vad gäller transparens och vilja till åtgärder, säger kanslichef Torbjörn Bredin i en kommentar.