Tågföretagen stämmer ytterligare 37 lokförare Över hundra lokförare stäms nu till AD för den vilda strejken. Foto: Claudio Bresciani

Tågföretagen stämmer ytterligare 37 lokförare

Vild strejk på pendeln Tågföretagen och Almega stämmer nu ytterligare 37 lokförare som ska ha strejkat vilt i Stockholm. De stäms på 6 000 kronor vardera.
27 apr 2023 | 07:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1

Tågföretagen och Almega har skickat in ytterligare en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) för den vilda strejken förra veckan i Stockholm. Den omfattar 37 lokförare, som enligt stämningen inte ska ha gått till jobbet under de två senare strejkdagarna.

Bakgrunden till den vilda strejken är beslutet att ersätta tågvärdar ombord med kameror. Något som gör att lokföraren lämnas ensam ansvarig ombord på ett pendeltåg.

Över hundra lokförare till domstol

Arbetsgivaren yrkar på skadestånd om 6 000 kronor från varje lokförare. I den tidigare stämningen namngavs 73 förare. I den nya ytterligare 37 lokförare.

Tågföretagen skriver att de kommer återkomma med yrkanden om eventuella skadestånd mot fackförbunden Seko och ST, som organiserar lokförare och tågvärdar.

Arbetsgivaren skriver också i stämningen att man utreder vilka åtgärdar fackförbunden tagit till, för att hindra den vilka strejken.

Inget av förbunden har uppgett om lokförarna är medlemmar eller inte.

Nu ska alla lokförare delges stämning. Alla gick tillbaka till arbetet enligt utsatt tid förra veckan. Huvudförhandling i målet blir först efter sommaren.

27 apr 2023 | 07:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från granv.se - "Ytterligare 37 lokförare stäms efter vilda strejken – GRANVÄGENS egen webbplats" 27 apr 2023:
    […] Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Tågföretagen och Almega stämmer lokförarna, enligt tidningen Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här
  2. Av Arne Grip 8 jun 2023:

    Tågvärdar är en arbetsmiljöfråga. Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ligger på den juridiska personen under straffansvar för ordföranden. För verksamhet som drivs på entreprenad gäller dubbelt ansvar. Regionen och tågföretaget.
    https://www.dn.se/insandare/skyddsstoppet-visar-att-tagvardarna-maste-vara-kvar/
    MTR har stämt till AD. Regionens talan i mål förs av styrelsen. Fråga efter beslut i regionens styrelse om att föra talan i AD mot enskilda lokförare i en arbetsmiljöfråga.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev