Systemet är riggat Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Systemet är riggat

Podd Segregationen gör svensk skola till en tickande bomb, enligt Hammarkulleskolans rektor Linnea Lindquist. Dagens finansieringssystem och skolvalet gör att systemet är riggat emot små skolor i utsatta förorter.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Segregationen i svensk skola slår nya rekord. I Hammarkulleskolan har 99,1% av eleverna minst en förälder född utomlands. Rektor Linnea Lindquist bedömer att flera sådana mindre skolor i utsatta områden kommer att lägga ned de kommande åren. Dagens finansieringssystem och skolvalet gör att systemet är riggat emot dem. Segregationen gör svensk skola är en tickande bomb, enligt Linnea Lindquist.
Samuel Engblom, TCO, menar att det kan komma att testas i EU-rätten om stödet till friskolorna utgör otillåten statssubventionering när de etablerar sig utomlands. Att systemet är riggat för ökad segregation gör också att vi inte uppfyller lagen som säger att skolan ska fungera kompensatoriskt.
Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden leder samtalet.

Relaterad läsning

Om skribenten
Chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar