Trots protester: I dag blir fakta om skolor affärshemligheter Här pågår affärshemligheter, enligt Kammarrätten i Göteborg. Foto: Janerik Henriksson

Trots protester: I dag blir fakta om skolor affärshemligheter

Skolan Såväl lärarfacken som Friskolornas Riksförbund rasar mot domen som gör statistik på skolnivå till affärshemligheter. Från och med i dag, första september, slutar Skolverket redovisa statistiken.
1 sep 2020 | 13:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Nu redovisar inte längre Skolverket statistik på skolnivå.

Bakgrunden är att en dom i kammarrätten slagit fast att information om sådant som friskolors betygsresultat och elevsammansättning är att betraktas som affärshemligheter efter det att SCB vägrat lämna ut information till Sveriges kommuner och regioner, SKR.

En fullständigt absurd situation har inträffat.

Sveriges kommuner och regioner överklagade domen till Högsta förvaltningsdomstolen men beviljades inget prövningstillstånd, och domen har alltså vunnit laga kraft. Och eftersom kommunala skolor och friskolor ska behandlas lika har Skolverket beslutat att affärssekretessen även ska gälla kommunala skolor.

Därför finns inte möjlighet att få ut statistik från Skolverket, eller SCB, som visar sådant som lärartäthet, andel behöriga lärare, betyg, och elevsammansättning på skolnivå.

Uppmanar skolorna att redovisa själva

Friskolornas Riksförbund är starkt kritiska mot domen och menar att förutsättningarna för att göra informerade skolval försvinner.

– I nyhetsbrev och direktkontakter med våra medlemmar har vi uppmanat dem att själva lägga ut statistiken på sina hemsidor, skriver Ylva Skoogberg, kommunikatör Friskolornas Riksförbund, till Arbetsvärlden.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, ifrågasätter Kammarrättens dom i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Friskolornas riksförbund delar SKR:s bedömning, att statistik som avser elevers genomströmning och betygspoäng samt elevsammansättning inte är uppgifter som avser den enskilda huvudmannens ekonomiska förhållanden. Det är uppgifter som en friskola gärna vill konkurrera med, skriver Ulla Hamilton.

Topphemliga aktiviteter som multiplikationstabellen eller antikens historia

Lärarfacken rasar också mot beslutet att skolornas statistik ska betraktas som affärshemligheter.

– En fullständigt absurd situation har inträffat. Vi har nu hemliga skolor i Sverige. Nej, det gäller alltså inte en hemlig polis eller olika hemliga militära operationer utan vanliga grundskolor där man numera sysslar med topphemliga aktiviteter som multiplikationstabellen eller antikens historia, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, i en debattartikel i Aftonbladet.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, uppmanar i en debattartikel i Altinget politikerna att agera snabbt:

– Antingen genom att väcka förslaget om att införa offentlighetsprincipen för friskolor till liv eller genom att ändra de övriga lagregler som behövs för att statistiken åter ska bli offentlig, skriver Johanna Jaara Åstrand.

Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att ge förslag till författningsändringar för att lösa situationen. Förslagen ska redovisas nu på fredag den 4 september.

1 sep 2020 | 13:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev