Syndikalisterna enda svenska facket som storstrejkar Endast en facklig organisation väljer att delta i morgondagens storstrejk för klimatet. Både arbetsgivare och fackförbund uppmanar sina medlemmar att engagera sig. Foto: SCANPIX

Syndikalisterna enda svenska facket som storstrejkar

Klimatstrejken De svenska fackförbunden satsar på att lokala avdelningar eller enskilda medlemmar engagerar sig ute i olika klimataktionerna i morgon. Syndikalisterna är det enda fack som har varslat om strejk – medlemmar i 55 olika lokala SAC-organisationer kommer att lägga ner arbetet under hela dagen.
26 sep 2019 | 14:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trots möten med arbetsmarknadens parter lyckades inte Fridays for future få med sig fackföreningsrörelsen på en politisk klimatstrejk i morgon. Förutom Syndikalisterna (se mer nedan) väljer de flesta att uppmana sina medlemmarna att engagera sig på olika sätt, som att ta ledigt från jobbet och delta i klimataktionerna eller att jobba lokalt för klimatfrågan på sina arbetsplatser.

TCO håller ett internt seminarium i morgon bitti om facken och klimatet för anställda och förtroendevalda på sina förbund. Men inte ens hos de mer klimatmedvetna tjänstemannaförbunden genomförs några omfattande nationella aktiviteter just på fredagen.

I stället uppmuntrar vi våra medlemmar att vara kvar på arbetsplatserna, som är vår arena, och göra insatser för klimatet där, den 27 september och alla andra dagar

– Vision har arbetat med hållbarhetsfrågor i över 10 år. Vi ser den 27 september som en möjlighet att växla upp vårt arbete för hållbarhet. Vi kommer inte att uppmana till strejk på fredagen. I stället uppmuntrar vi våra medlemmar att vara kvar på arbetsplatserna, som är vår arena, och göra insatser för klimatet där, den 27 september och alla andra dagar, berättar Visions förbundsstrateg Nadine Ghawi i ett mejl till Arbetsvärlden.

– Vår roll är att stötta medlemmar i att få till en hållbar utveckling på sina arbetsplatser. Vi kommer att göra vårt och förväntar oss att andra gör sitt.

Avdelningar deltar i aktioner

Inom flera förbund har lokalavdelningar beslutat att delta i klimataktioner på olika ställen i landet, bland annat inom Vårdförbundet. Ordföranden Sineva Ribeiro kommer att vara med på den manifestation som avdelningen i Västra Götaland arrangerar tillsammans med TCO Göteborg, Vision Göteborg, Kommunal väst, Akademikerförbundet SSR och Sveriges arkitekter.

Men centralt genomförs ingen klimataktion – det viktigaste för förbundet är att inspirera till samtal och konkret handling på arbetsplatserna, förklarar Vårdförbundets förbundssekreterare Rebecka Prentell för Arbetsvärlden.

Journalister gör bäst nytta på jobbet, så jag ser fram emot kritiska frågor till både fackförbund, beslutsfattare, näringsliv, klimataktivister, forskare med flera

En annan förbundsordförande som tänker delta i klimataktionen är Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Hon kommer dock inte att strejka, och uppmanar i praktiken sina medlemmar att i första hand göra sina jobb – att granska klimatarbetet.

– Journalister gör bäst nytta på jobbet, så jag ser fram emot kritiska frågor till både fackförbund, beslutsfattare, näringsliv, klimataktivister, forskare med flera, säger hon i en intervju på Journalistförbundets egen webbsida.

Driver på för mer kompetens

På LO-sidan lovar IF Metall att göra ”allt som står i vår makt för att industrin ska bli en del av lösningen på klimatutmaningen, genom att driva på industrins omställning”. Förbundet tror att påverkansvägen är ett bättre sätt för oss att vara med och rädda klimatet än att strejka, säger Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

Elektrikerförbundet har länge engagerat sig i klimatfrågan och det viktigaste för förbundet är att arbeta för att medlemmarna ska vara rustade i klimatomställningen. Det kommer behövas mer kompetensutveckling, understryker Petter Johansson, förbundsombudsman för energifrågor, för Arbetsvärlden.

– Vi får in enorma investeringar och vi ser stor brist på yrkeskompetenser. Vi måste också få in fler i branschen.

Men man kommer inte att strejka i morgon.

– Vi tror inte det är bästa lösningen. Vi har sagt att de medlemmar som har möjlighet får givetvis besöka manifestationen, men ingen ska vara olovligt borta från sin arbetsgivare.

Det inger hopp när så unga människor kommer med den viljan och med den kunskapen de har. Och Greta Thunbergs tal i FN gjorde en tårögd

Petter Johansson berättar att han har träffat representanter från Fridays for future, och blev väldigt imponerad.

– Det inger hopp när så unga människor kommer med den viljan och med den kunskapen de har. Och Greta Thunbergs tal i FN gjorde en tårögd.

På Arbetsvärldens fråga om det engagemanget inte borde besvaras med ett mycket större åtagande från vuxenvärlden som innehar en formell makt, än vad som sker, svarar han:

– På ett sätt sitter vi på formella makten, ja. Men de har ju en oerhörd makt – de är informella, kan till exempel åka ner till Tyskland och samla 40 000 människor.

Deltar i Pride men inte klimataktioner

Också Arbetsgivarverket, de statliga arbetsgivarnas organisation, har träffat Fridays for future. Men att delta i klimataktioner är inte aktuellt för myndigheten, förklarar kommunikationschef Lars Andrén för Arbetsvärlden.

– Vi har pratat med dem om ledighetsreglerna för statligt anställda. Vi har också tydliggjort att vi i övrigt inte kan fatta beslut för alla myndigheter, det gör varje myndighet.

Lars Andrén säger att Arbetsgivarverket inte tagit initiativ till att arbeta med klimatfrågan opinionsbildningsmässigt. När det gäller sådant som Pride-veckan har man deltagit under parollen Jobba statligt, utifrån uppdraget att göra det mer attraktivt att arbeta i staten, och visa att staten är en inkluderande arbetsgivare.

Hela tjänstesektorn är ju med och ritar om kartan. Våra företag gör skillnad för miljön varje dag

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega har inga specifika aktiviteter i morgon. Men Andreas Åström, chef för näringspolitik på Almega, säger att man verkligen backar upp Greta Thunbergs och Friday for futures initiativ.

– Som organisation kan vi inte uppmuntra till strejker, säger han till Arbetsvärlden, vi vill ha goda relationer på arbetsmarknaden. Men vi uppmuntrar enskilda företag och medlemmar att delta i klimataktionerna i morgon.

– Hela tjänstesektorn är ju med och ritar om kartan. Våra företag gör skillnad för miljön varje dag. Som Sweco, ett teknikkonsultföretag som har integrerat miljö och klimatarbetet i hela sin verksamhet.

Almegakontoret har inga egna interna aktiviteter under morgondagen.

55 strejkvarsel från Syndikalisterna

Men ett fack som kommer att klimatstrejka i morgon. För en vecka sedan hade 55 lokala Syndikalistorganisationer lämnat in varsel till Medlingsinstitutet om klimatstrejk, ”i protest mot att storföretag inte driver mänsklighetens välstånd framåt. Enligt CDP:s 2017 Carbon Majors Report kommer 71 procent av världens globala industriella växthusgasutsläpp från bara 100 förorenare. Som samhälle behöver vi byta kurs och en av dem är Sundsvalls LS” som det står i ett av varslen.

… i protest mot att storföretag inte driver mänsklighetens välstånd framåt. Enligt CDP:s 2017 Carbon Majors Report kommer 71 procent av världens globala industriella växthusgasutsläpp från bara 100 förorenare.

– Härifrån kommer två personer att strejka i morgon, av 50 medlemmar, berättar Elme Ämting, styrelseledamot i Syndikalisernas lokalorganisation i Sundsvall som omfattar Västernorrland, Jämtland och Härjedalen.

De lokala organisationerna har frågat varje medlem individuellt vem som vill klimatstrejka, och de 55 varslen i landet omfattar i många fall bara enstaka personer. Elme Ämting berättar att hon själv aldrig har varit med om en strejk sedan hon blev aktiv 2013.

– Det som är lite intressant, det här kan bli lite som en testballong över strejkrätten – kommer vi att blir straffade nu för att vi strejkar? säger hon avslutningsvis.

26 sep 2019 | 14:56
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar