Svenskarna jobbar hemma för att spara pengar Hemarbete med försvårande omständigheter. Foto: Gorm Kallestad /TT

Svenskarna jobbar hemma för att spara pengar

Pendlingskort, bensin och mat är några av de kostnader som svenskarna kan dra ner på genom att jobba hemma. En Novusundersökning beställd av fastighetsförvaltarna ISS visar att en tredjedel av dem med möjlighet till hemarbete resonerar så.
26 sep 2023 | 12:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De som väljer att jobba hemma för att spara pengar är i högre utsträckning män och den äldre delen av arbetskraften. Hela 40 procent av männen anger att pengar är en anledning att jobba hemifrån. Likaså jobbar fyra av tio äldre än 60 år hemma av ekonomiska skäl.

På fastighetsförvaltaren ISS Facility Services oroas man av utvecklingen.

− Att privatekonomi är orsaken till att specifika målgrupper väljer att jobba hemifrån är oroväckande. Vi kan inte låta viktigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte gå förlorat. Vi behöver mångfald på våra arbetsplatser för att utvecklas, skriver Andreas Thorling, vd på ISS Sverige, i ett pressmeddelande.

Nyhetsbrev

Vill träffa kollegorna på kontoret

Undersökningen där 1050 svenska kontorsarbetare med möjlighet till hemarbete svarat, visar att närmare en femtedel av svenskarna arbetar fler dagar hemma än på kontoret. På frågan om de skulle kunna tänka sig arbeta färre dagar hemma uppger var tredje man att de skulle kunna tänka sig det om det leder till bättre lön eller högre position.

De främsta fördelarna med att jobba hemma anses vara att slippa pendling (56 procent), få arbetsro (54 procent) och ekonomin (32 procent).

De främsta fördelarna med att jobba på kontoret anges vara att få träffa kollegor (82 procent) och att dela kunskap och lära av varandra (66 procent).

26 sep 2023 | 12:26
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev