Susanna Gideonsson: Min första prioritering är ett enat LO Nyvalda LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild: Lisa Arfwidson / SvD / TT.

Susanna Gideonsson: Min första prioritering är ett enat LO

LO-kongress Den som vill ha något gjort måste vara med och hugga i. Så beskriver LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson varför hon gick med i facket, och varför den fackliga rörelsen ska fortsätta framåt. Nu ska hon försöka ena rörelsen, i las-frågan och den kommande avtalsrörelsen.
15 jun 2020

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson, från 2014 ordförande i Handelsanställdas förbund, har valts till LO:s nya ordförande på den digitala LO-kongressen som hölls i dag, den 15 juni.

Hon har redan flera tunga poster, som ordförande för handelsanställdas europeiska fackliga organisation, UNI Europa handel, och vice ordförande för den globala UNI handel. Förra året valdes hon även in som suppleant i Socialdemokraternas tunga verkställande utskott.

LO:s nya ordförande kommer från Umnäs i Västerbotten. Hon blir organisationens andra kvinnliga ordföranden (Vanja Lundby Wedin, Karl-Petter Torwaldssons företrädare, var den första), och är den första ordföranden någonsin från Handelsanställdas förbund.

+ Expandera
I dag måndag valdes Susanna Gideonsson enhälligt till LO:s nya ordförande. I tidigare intervjuer har hon sagt att ett enat och starkt LO är en av de mest prioriterade frågorna för henne. Det är också något hon gång på gång återkom till i sitt så kallade linjetal i dag tisdag på LO-kongressen:

– I uppdraget som LO: s ordförande är min första prioritering: en enad och stark fackföreningsrörelse.

Kring förhandlingarna om trygghet och omställning har vi varit  splittrade. Det här är ett mönster som vi behöver ändra på.

Hon konstaterade själv att utvecklingen i samhället och i politiken inte gynnat fackföreningsrörelsen.

– Men vi har reagerat på det med mindre, i stället för mer, sammanhållning. I senaste avtalsrörelsen sprack samordningen. Igen. Kring förhandlingarna om trygghet och omställning har vi varit  splittrade. Det här är ett mönster som vi behöver ändra på.

– För att kunna ta kampen för bättre villkor, måste vi stå enade. Annars kommer vi inte att lyckas.

Coronakrisens effekter

Susanna Gideonsson menade också att krispaketen som har kommit nu i coronakrisen är bra, inte minst vad gäller a-kassan.

– Men de måste permanentas och bli ett golv från vilket vi ska vidare, uppåt, menade hon.

LO:s nya ordförande tog också upp hur tydliga de negativa konsekvenserna blivit under coronaepidemin för de som har visstidsanställningar och gigjobb. Och först nu ses omfattningen av visstidsanställningar i äldreomsorgen som ett problem.

Jag har brukat säga att las är som en schweizerost. Med det här förslaget skulle osten rivas till smulor. Därför ska vi aldrig låta förslaget bli verklighet.

Inte oväntat får las-utredningens förslag stark kritik.

– Jag har brukat säga att las är som en schweizerost. Med det här förslaget skulle osten rivas till smulor. Därför ska vi aldrig låta förslaget bli verklighet. LO kommer inte acceptera att någon regering försämrar anställningstryggheten.

Nya styrelsen får en ”omtumlande höst”

Nu väntar en ”ganska omtumlande höst”, som avtalssekreteraren Torbjörn Johansson uttryckte det.

– Vi har las-utredningen som vi måste stoppa, sade han på pressträffen på tisdagen. Förhandlingarna som vi ska föra försvåras avsevärt av utredningen. Alla förhandlingar bygger på att man går jämt ut, men det är svårt att förhandla när motparten leder med 10-0. Dessutom har vi en pausad avtalsrörelse. Den nya ledningen kommer att få jobba stenhårt.

15 jun 2020
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan