Strejken dyr för Norwegian

Flygkris Pilotstrejken på Norwegian i början av mars kostade företaget cirka 391 miljoner kronor. Och förmodligen kommer företaget att förlora än mer framöver.
10 apr 2015 | 10:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Norwegians trafikrapport för mars månad avslöjar att notan för pilotstrejken går på totalt cirka 350 miljoner norska kronor, vilket motsvarar strax över 391 miljoner SEK. Det skriver norska E24.

Nära 2 000 flyg ställdes in under den 11 dagar långa strejken. Kostnaden för det beräknas ligga på 120 miljoner NOK. Utöver det tillkom kostnader för blandat annat att boka om resenärer, kost och logi samt för bortfall av bokningar. Trafikrapporten skriver dock inget om vad Norwegian tjänat på att ha lägre bemanning under perioden.

Kommer troligen ha färre resenärer i sommar

Analytiker menar dock att de totala kostnaderna för strejken är svåra att beräkna, eftersom den förmodligen kommer att påverka resenärers val av flygbolag framöver.

− Den framtida försäljningen är svår att uppskatta. Den stora frågan är om flygen blir lika fulla framöver. Vi har tidigare sett att folk inte beställer biljetter långt i förväg när det är risk för strejk. Sommaren är den viktigaste perioden för flygbolag, säger Roger Berntsen, analyschef på Netfonds till norska E24.

10 apr 2015 | 10:01

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev