Stora protester när Ryanair börjar flyga från Danmark Foto: Morten Holm / Scanpix NORGE
Ryanair har flera gånger varit i hetluften på grund av de anställdas usla villkor.

Stora protester när Ryanair börjar flyga från Danmark

Kollektivavtal Ryanair planerar att upprätta en flygbas på Kastrup utanför Köpenhamn, någonting som har lett till starka fackliga protester. I veckan hindrade ett 50-tal demonstranter ett plan från att lyfta.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Som Arbetsvärlden tidigare skrivit om har danska Flyvebranchens Personale Union, en del av fackförbundet Serviceforbundet, varslat om konflikt då Ryanair ska öppna en flygbas på Kastrup utanför Köpenhamn. Detta eftersom företaget sagt blankt nej till att förhandla om kollektivavtal.

Förbundet misstänker att Ryanair, som är öppet antifackligt, kommer att erbjuda de nyanställda samma villkor som gäller för andra av företagets flygbaser: Ingen sjuklön över huvud taget. Ingen betald semester, utan endast tillåtelse att ansöka om fyra veckors ledighet utan lön. Endast en veckas uppsägningstid när du arbetat på företaget i ett år.

− Det är social dumpning på högsta nivå, sa Serviceforbundets ordförande John Dybart till Arbetsvärlden när förbundet varslade om strejk.

50 demonstranter hindrade plan att lyfta

Ryanairs plan är att på Kastrup ha flygningar till nio olika destinationer, och att fyra flygplan samt 120 anställda (både piloter och kabinpersonal) ska ha sin bas där, skriver flygtorget.se. Flygbasen ska invigas den 26 mars, men redan nu har Ryanair upprättat flygningar mellan Dublin och Kastrup. Det första Ryanairflyget landade på Kastrup i onsdags 15.05 och hade planerad avgång tillbaka till Dublin 25 minuter senare. Men planet kunde dock lyfta först klockan 18.40, eftersom cirka 50 demonstranter blockerade gaten, skriver danska BT.

Danska LO har tidigare meddelat att fler medlemsförbund kommer att tas ut i strejk om inget avtal tecknas. De grupper som i så fall kommer att beröras är de som på något sätt har att göra med Ryanair, såsom bagage- och bränslehantering samt incheckning. Enligt LO kommer två sympativarsel att meddelas var sjunde dag så länge Ryanair inte går med på att förhandla om kollektivavtal.

Avtalsrätt ska utredas av arbetsdomstolen

Om det inte blir någon överenskommelse mellan flygbolaget och de danska facken drar Ryanair tillbaka planerna på att etablera bas i Köpenhamn, skriver flygtorget.se. Flygningarna kommer då att ske från de cirka 70 olika baser som finns runt om i Europa som enbart inkommande trafik till Kastrups lågpristerminal CPH GO (där även Ryanairflyg landat i veckan).

Danska arbetsdomstolen kommer under de närmsta veckorna att utreda om dansk arbetsrätt ska gälla för de Ryanairanställda som hör till basen i Danmark. Enligt EU:s regler om flygtrafik ska alla som är anställda inom flygtrafiken vara knutna till en hemmabas i ett specifikt land. Det är arbetslagarna i det landet som bestämmer vilka villkor som gäller för tjänsten. Detta fastslogs bland annat härom året genom flera norska domar, där en rättigheterna för en italiensk flygvärdinna med bas i Norge fastslogs falla under norsk rätt och inte irländsk, som Ryanair menade eftersom planen hon arbetade på var irländska (Norge följer EU-rätt, trots att landet inte är medlem i unionen).

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar