Storbritannien vill stoppa all fri rörlighet direkt efter Brexit Brittiska Brexitministern David Davis och EU:s Brexitförhandlare Michel Barnier (i bakgrunden) den tredje förhandlingsrundan i Bryssel. Foto: AP Photo/Virginia Mayo.

Storbritannien vill stoppa all fri rörlighet direkt efter Brexit

Brexit EU-medborgares rätt att söka jobb och bosätta sig i Storbritannien kommer att försvinna direkt efter landet gått ur EU. Det visar hemliga dokument som läckt från inrikesdepartementet.
Karin Bromander
6 sep 2017 | 15:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är första gången som det framgår hur Storbritannien tänker ta sig an frågan om migration i anslutning till utträdet. Dokumentet, som är 81 sidor långt, är formulerat som en utgångspunkt för förhandlingarna med EU.

I dokumentet står att läsa att de allra flesta EU-medborgare kommer att förlora rätten att bosätta sig i Storbritannien och att familjer inte kommer att ha rätt flytta med den som får arbete i landet.

”För att anses lönsam för hela landet så bör invandring inte bara vara till gagn för invandrarna själva, utan också för att nuvarande medborgare ska få det bättre” skriver dokumentförfattaren.

Skillnad mellan låg- och högkvalificerade arbetare

De EU-medborgare som redan i dag bor och arbetar i Storbritannien kommer att kunna ansöka om ”status som bosatt”, men en utfasningsperiod som påbörjas efter Brexit ska leda till att många så småningom tvingas lämna landet. Lågkvalificerade arbetare ska sedan kunna stanna i högst två år, medan de med mer kvalificerade jobb kan få arbetsvisum för tre till fem år.

Dokumentet (som finns att läsa i sin helhet här) är publicerat i början av augusti. Det är klassificerat som ”mycket känsligt”, men har trots det läckt till den brittiska tidningen The Guardian den här veckan.

Karin Bromander
6 sep 2017 | 15:16

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev