SLF siktar på att bli del av Unionen SLF:s ordförande Henric Lagercrantz berättar att förbundsstyrelsen siktar på en sammanslagning med Unionen. Foto: TT, Privat

SLF siktar på att bli del av Unionen

Sammanslagning Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundets försök att locka nya medlemmar har inte rönt tillräckliga framgångar. Därför har styrelsen för det hundraåriga förbundet tagit beslut om sammanslagning med Unionen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Med drygt 500 medlemmar är Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet, SLF, för litet för att få verksamheten att gå runt. I stället sitter nu förbundsstyrelsen i samtal med Unionen om en sammanslagning av de båda TCO-förbunden.

Ett konkret förslag kommer presenteras för SLF:s förbundsstämma i april nästa år.

SLF:s ordförande Henric Lagercrantz beklagar att man inte lyckats blåsa nytt liv i förbundet, som startades redan 1911.

Vi tror och hoppas att detta är den bästa lösningen för våra medlemmar

– Det här är jättetråkigt. Vi hade gärna fortsatt men vi har verkligen gjort en ansträngning att vända utvecklingen och få nya medlemmar utan framgång. Det har varit knackigt i många år nu, säger Henric Lagercrantz till Arbetsvärlden.

SLF organiserar bland annat tjänstemän inom lantbruk, virkesmätning, golf (exempelvis greenkeepers) och naturbruksgymnasier.

Varför blev det just Unionen?

– Våra medlemmar är privatanställda tjänstemän och det är Unionens grupper. Unionen organiserar också redan många av våra medlemsgrupper inom exempelvis golfen. 2016 förlorade vi också ett kollektivavtal för Studiefrämjandet till Unionen vilket resulterade i ett tapp på 200 medlemmar, säger Henric Lagercrantz.

Hur kan det här tänkas påverka era medlemmar?

– Det är för tidigt att säga men vi tror och hoppas att detta är den bästa lösningen för våra medlemmar. Men ännu finns bara ett styrelsebeslut och det är viktigt att poängtera att stämman ännu inte sagt sitt, säger Henric Lagercrantz, som dock tror att det finns en bred förståelse för beslutet.

– Sedan har vi också dubbelanslutningsavtal med Vision för vissa medlemmar, så det är ändå inte säkert att alla följer med till Unionen.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar