SKR: Anslag till studiestöd räcker inte Anders Henriksson, SKR, Åsa Westlund (S) och Martin Wästfelt, PTK.

SKR: Anslag till studiestöd räcker inte

Omställningsstudiestödet Regeringens extra anslag till CSN i höstbudgeten är för litet. Det anser Sveriges kommuner och regioner liksom Socialdemokraterna. PTK är försiktigt positivt.
5 sep 2023 | 14:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag presenterade regeringen nyheten att CSN får mer pengar för att klara av omställningsstudiestödet, där tusentals sökande väntar på besked. Trots att deras tänkta studier ibland redan börjat.

Pengarna kommer att räcka till 75 nya utredare, enligt en uppskattning från myndigheten. Men man anser sig behöva 200 till för att klara handläggningstiderna.

PTK: ”Vi har en stark förväntan, det vet regeringen”

Martin Wästfelt, ordförande för förhandlingsorganisation PTK som varit med och tagit fram stödet, blev inte överraskad av dagens beskedet.

– Nej, det kan jag inte säga. Det hade varit välkommet om regeringen reagerat tidigare. Men vi har utgått ifrån att man inser att man nu måste göra något, säger han.

Han lägger till att han är väl medveten om att CSN äskat mer pengar, men vill inte lägga sig i hur myndigheten nu ska prioritera sin verksamhet.

– Man kan säga så här: Vi har en stark förväntan, och det vet regeringen om.

SKR: ”Inte tillräckligt”

På arbetsgivarorganisation Sveriges kommuner och regioner hade man velat se mer pengar.

– Att 8 av 10 inte ens hinner få sina ansökningar behandlade inom rimlig tid är inte acceptabelt. Regeringens besked om ett tillskott är bra, men vi befarar att det inte kommer att vara tillräckligt.

– Att utbilda och vidareutbilda personer så att de får den kompetens som välfärden och arbetsmarknaden efterfrågar är en nyckelfråga för framtiden och borde prioriteras högre av regeringen och av den ansvariga myndigheten, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson i en kommentar.

S: ”Regeringen schabblar bort reformen”

Även Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund är kritisk. Till nyhetsbyrån TT säger hon att beskedet riskerar att tusentals människor fortfarande inte får besked om när de kan påbörja sina studier.

– Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger hon till TT.

Hon lämnar däremot inget besked om hur mycket det egna partiet lägger på studiestödet i sin budgetmotion, bara att det är ”mer än regeringen”.

5 sep 2023 | 14:44
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev