”Sjunkande kvalitet på utbildning riskerar framtidens jobb” Bra och rätt anpassad utbildning lägger grunden för framtidens arbetsmarknad, nu måste alla agera för att vända en nedåtgående utveckling, menar Unionen. Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

”Sjunkande kvalitet på utbildning riskerar framtidens jobb”

Debatt Det är oroande att Sverige har halkat ned i den globala rankingen över länders högre utbildning. Vi uppmanar politiker, högskolor och universitet att tillsammans ta ett krafttag för att vända utvecklingen, skriver Unionens samhällspolitiska chef, Henrik Ehrenberg.
Henrik Ehrenberg, Unionen
11 okt 2017 | 10:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Henrik Ehrenberg, Unionen.

När World Economic Forum (WEF) nyligen publicerade sin årliga lista över konkurrenskraftiga länder fanns Sverige fortsatt med i toppen på en sjunde plats. Sverige hade visserligen sjunkit en placering sedan förra året, men låg fortfarande i topp bland de nordiska länderna.

När man bröt ned siffrorna och tittade närmare på den del av statistiken som handlar om högre utbildning, fanns det däremot anledning att få en lätt klump i magen. I konkurrensen med andra länder har Sverige sjunkit 16 placeringar de senaste sju åren.

Regeringen och akademi måste omedelbart vidta åtgärder för att vända utvecklingen

Eftersom bra och rätt anpassad utbildning lägger grunden för framtidens arbetsmarknad och hög nivå på svensk forskning är en förutsättning för att näringslivets investeringar i forskning och innovation ska göras här, måste regeringen och akademi omedelbart vidta åtgärder för att vända utvecklingen. Vi kan inte acceptera att Sverige halkar efter år efter år. Ur ett bildningsperspektiv är det naturligtvis sorgligt i sak. Utvecklingen riskerar därtill att slå undan fötterna för våra möjligheter att upprätthålla landets konkurrenskraft.

Länder som inte kan skapa och upprätthålla utbildning och forskning i världsklass, kommer att förlora arbetstillfällen

Att prioritera bra högre utbildning är nödvändigt om vi vill att de som studerar i dag ska komma ut på arbetsmarknaden med rätt kompetens. Det är också avgörande om vi ska få hit de bästa talangerna och om de som redan är yrkesaktiva ska ha en möjlighet att vidareutbilda sig för att bättre matcha det snabbföränderliga arbetslivet. Länder som inte klarar av att skapa och upprätthålla utbildning och forskning i världsklass, kommer att förlora arbetstillfällen och tillväxt när företagen i stället etablerar sig i länder där rätt kompetens finns. Vi vill inte att Sverige ska hamna i den sitsen.

Därför måste regeringen sätta sig ned med universitet och högskolor för att fråga sig varför detta sker. Unionen är Sveriges största fackförbund och representerar över 640 000 medlemmar. Vi ser hur snabbt arbetsmarknaden förändras. Därför har Unionen länge drivit på för att Sveriges politiker och utbildningsinstanser ska satsa på bra utbildning som är anpassad efter arbetsmarknadens behov.

Det måste finnas bra möjligheter att som yrkesverksam bredda och fördjupa sina färdigheter genom hela yrkeslivet

Vi menar att universiteten måste samarbeta närmare med industrin, så att de har möjlighet att utifrån industrins behov göra rätt prioriteringar i såväl forskningen som i fördelningen av utbildningsplatser. Vi menar också att landets politiker och skolor måste ge bättre förutsättningar för livslångt lärande. I det nya arbetslivet försvinner nästan vart tionde jobb varje år, samtidigt som de ersätts med nya arbeten som kräver andra färdigheter. För att svenska företag ska kunna hitta personal med rätt kompetens till dessa jobb måste det finnas bra möjligheter att som yrkesverksam bredda och fördjupa sina färdigheter genom hela yrkeslivet. Att tänka att vi är färdigutbildade när vi har tagit examen har blivit förlegat – dessvärre är det väldigt lite som tyder på att utbildningssystemet är riggat för framtidens behov och förutsättningar.

Tar vi inte tag i detta nu kommer resan utför att fortsätta

Därför uppmanar Unionen landets politiker, högskolor och universitet att tillsammans ta ett krafttag för att vända utvecklingen. På sju år har Sverige halkat ned 16 placeringar i den globala rankingen över länders högre utbildning. Tar vi inte tag i detta nu kommer resan utför att fortsätta, vilket snart kommer att spilla över på Sveriges konkurrenskraft i stort. En sådan utveckling, där den samlade kompetensen sjunker i relation till andra länder och där jobben flyttar utomlands, måste vi göra allt för att undvika. Sverige måste helt enkelt göra allt vi kan för att börja plocka placeringar och åter ligga i absolut framkant vad gäller utbildning och forskning.

Henrik Ehrenberg, Unionen
11 okt 2017 | 10:57
Om skribenten
Samhällspolitisk chef, Unionen

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev