Avslag på sjukförsäkringar väcker allt större uppmärksamhet i samhällsdebatten. Samtidigt finns en utredning som väntar på att behandlas. Statsvetaren Niklas Altermark berättar i podden Arbete och fritid vad han funnit i sin populärvetenskapliga bok. Han har läst styrdokument och talat med sjuka personer såväl som handläggare på Försäkringskassan. Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO leder just nu en utredning m en del av sjukförsäkringen och ser även han behov av förändringar. Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum leder samtalet.
Sjukförsäkringen måste förändras
Med Förbund och fackliga organisationer som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren. Därför måste taleförbudet bort.
Var realistisk, välj inte ett yrke som kan förstöra din hälsa!
Arbetsmiljö och försäkringar var fackföreningsrörelsens paradfrågor på 1970-talet. Allt raserades 1993 då arbetsgivarna sade upp de för arbetarna fördelaktiga avtalen. Den borgliga regeringen försämrade resten.Nu skriver vi 2016, och nu står vi här med en arbetsskadeförsäkring som endast ger ett fåtal med arbetsrelaterad sjukdom ersättning. Arbetsmiljöarbetet går på sparlåga, det förebyggande arbetet är inte längre prioriterat.
Arbetsgivarna har fått som de velat, de har tagit kommandot över Förbund och Fackliga organisationer som inte har något intresse av eller ork till att återställa de gamla villkoren. Man sitter numera med andra ord i knä på motparten, och struntar i medlemmarna trots kraftig kritik under hela 2000-talet.
Trångsynthet/inkompetens är ord som passar in när man gör en historisk tillbakablick.
Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet. 2014 fick endast 31 personer livränta för arbetssjukdom. 1990 godkändes 72 procent av arbetssjukdomarna, 2014 är det endast 3 procent. Filosofin tycks nu vara att är du så dum så du väljer fel jobb och blir skadad eller sjuk, då får du skylla dig själv.
I England finns inget taleförbud. Där driver duktiga advokater skadeståndsprocesser som ger fackets medlemmar ett mycket bättre resultat än vad svenska arbetare kan räkna med.
Några exempel. En änka efter en 79-årig man som dog av asbestcancer fick 1,9 miljoner kronor i skadestånd. En annan asbest änka fick drygt 4 miljoner. En belastningsskada kan ge runt en miljon kronor, en vibrationsskada 500 000, och så vidare. Det är i sammanhanget värt att nämna att i Sverige har asbest änkorna på sin höjd fått 80 000 kronor i ersättning.Detta borde man betänka när man börjar utreda hur en reformering av arbetsskadeförsäkringarna skall förnyas. Vill man? Kan man?
Drabbas du av en arbetssjukdom kan det sluta med att du får sälja av allt du har av värde; lägenhet, hus, bil och så vidare innan du kan få ett minimum av socialhjälp.
För nu är alla vi arbetsskadade hjärtligt trötta på att ”ta smällen” vid sjukdom och arbetsskada. Någonstans måste arrogansen och hyckleriet ta slut från LO-TCO.
När facket argumenterar för kollektivavtal så är ju ett av argumenten att med kollektivavtal så är man försäkrad om man blir skadad på jobbet. Man är tydligen försäkrad men till vilken nytta måste man ju fråga sig?Det är en storskandal att facket som är betalt av medlemmarna inte hjälper de arbetsskadade i processen mot Försäkringskassan och AFA Medlemmarna betalar deras löner medan de själva agerar fackadel och ger stöd till arbetsgivarna i stället för till medlemmarna.
(Skall bli intressant att läsa om man tar in denna kritiska kommentar!).
Jag gillar fina ord och ansatser till förbättringar för alla som tecknat en arbetsskadeförsäkring eller betalar skatt till socialförsäkringen, men det får inte bli tomma ord eller handlingar utan bärighet.
Man måste hela tiden strida för det man vunnit och inte sitta still i båten utan man behöver bevaka sina rättigheter och skyldigheter så att man inte mister hela stycket som kan bli fallet när man ser tillbaka på historien.
Varför ska det finnas ”arbetsgivaravgifter” och egenavgifter när pengar inte går till det dom är avsedda för, till socialförsäkringar! Det enda politiker inte kan ge sig på är ålderspensionsavgiften! Den allmänna löneavgiften infördes 1995 för att finansiera EU-inträdet och var 1, 5% av ca 32,5% av ”arbetsgivaravgiften”. 2006 startade Alliansen den stora urholkningen av socialförsäkringsavgiften. Numera är den allmänna löneavgiften (skatt) 11,62% av ”arbetsgivaravgiftens” 31,42% och höjdes 0,8% av S-regeringen senast 2019. 2007-2019 sänktes sjukförsäkringsavgiften från 8,78% till 3,55% och arbetsmarknadsavgiften från 4.45% till 2,64%! Pengar, 100-tals miljarder, som löntagare avstått i löner och egenföretagare betalat in i egenavgifter har gått till annat (allmänna löneavgiften= skatt) istället för att användas till de trygghetsförsäkringar pengarna var avsedda för! Genom att strama åt och försvåra genom lag och regelverk för framförallt sjuka men även arbetslösa så kan politikerna skapa ett ”överskott” som i stället kan läggas i allmänna löneavftspotten (skatt). Klart att politikerna har svårt att släppa denna mjölkkossa och förhala och förhindra att ett nytt regelsystem och humanare lagar till medborgarnas fördel kommer på plats!
Först så finns det ingen rättstrygghet eller rättssäkerhet för den försäkrade, det vill säga att jag som försäkrad skulle ha ett skydd, detta är ett falskt påstående och försäkringen har ingen bärkraft när det kommer till verkligheten då detta är en ”in blanco” försäkring där jag som försäkrad inte har en aning om i fall denna försäkring gäller vid sjukdom eller skada.
Denna försäkring täcker ingenting som man behöver vid rättsprocesser mot en svensk myndighet eller AFA som ägs gemensamt samt av parterna LO och Svenskt Näringsliv. Dessutom får man inte glömma bort att Försäkringskassan är en part i målet vilket komplicerar en lagstiftning som är heltäckande för individen.
Vi är 150 000 som trodde på en försäkring som inte gäller vid sjukdom eller skada på arbetet. Dessa individer är ingen teoretisk övning utan verkliga fall som lider av att inte kunna försörja sig enligt den försäkring man tecknade. Med Parternas goda minne! Vi kan inte klumpas ihop till en massa för att politiker och sakkunniga skall kunna två sina händer.Kommuner och Landsting talar i egen sak liksom arbetsgivare och fackliga rörelsen som helt glömmer bort att det finns människor bakom dessa siffror som man så lättvindigt talar om som % av arbetstagare.
Det talas om förhandlingar hit och förhandlingar dit. Men inte ett enda ord om avtal/förhandlingar om arbetsskadades rättigheter. Till och med
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger i så fall måste LO:s medlemsförbund tycka att det är värt att gå i konflikt.
Att leka med ord har alltid varit en akademisk övning! Men frågar man dem som drabbas stämmer inte teorier med verkligheten.
Detta finns inte i förbundets dagordning att ge arbetsskadade den rätt dom förtjänar utan Torbjörn Jansson anser att detta inte är en stor sak för LO som kollektiv. Hur kan man uttrycka en sådan bisar tanke i ord när så många arbetsskadade står utan vare sig juridiskt ombud eller advokat och som får strida ensamma mot dessa jättar som AFA och Försäkringskassan med LO.s goda minne. ( Läs Torbjörn Janssons). Då han är avtalssekreterare.Man kan ju drömma om hjälp och stöd med en rättstrygghet och rättssäkerhet med en någorlunda ny LO ledning. Man måste bevaka detta.
Min och hundratusentals sjukpensionärers försäkring gäller ej utan man tecknar denna ”in blanco” utan att veta om den gäller när olyckan på jobbet slår till!FAKTA: ÖVERSKOTT 2010-2014
*Sjukförsäkringen: +63 miljarder kronor
*Efterlevandepension: +33 miljarder kronor
*Arbetsskadeförsäkringen: +23 miljarder kronor
*Föräldraförsäkringen: -30 miljarder kronor
Summa: +89 miljarder kronor
Men ser vi till de samlade offentliga transfereringarna (utgifter för socialförsäkringen, arbetslöshetsersättningen och det ekonomiska biståndet) i förhållande till BNP stämmer inte detta. Vid en jämförelse med övriga europeiska länder kommer Sverige först på 18:e plats.
Allt som är försäkringar kommer att få tilltalsnamnet bidrag i syfte att lägga dimridåer för det verkliga uttrycket för socialförsäkring eller arbetsskadeförsäkring.
1997, 2003 ,2007, 2008… angreppet mot hela sjukförsäkringen
Påminns om följande siffror 2003 … 10 miljarder plus i sjukförsäkringen, 2006-2014 , hela 133 miljarder plus.