Patientförening släpper rapport: ”Saknas kartläggning av långtidssjuka” – Problemet är att en stor andel patienter med covid-19 inte blir friska. Vi talar inte om för FHM hur man ska sköta smittskyddsarbetet men vi menar att man måste ta in riskerna med långtidsskador från covid-19 i underlaget när man tar beslut om vilka åtgärder man ska införa, säger Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande Svenska Covidföreningen. Foto: Privat, Henrik Montgomery/TT

Patientförening släpper rapport: ”Saknas kartläggning av långtidssjuka”

Covid-19 Myndigheter och politiker har inte vidtagit åtgärder för att förstå omfattningen av långtidssjukdom i covid-19, menar Svenska Covidföreningen, som i dag, måndag, släpper en egen rapport.
”Folkhälsomyndigheten måste ta in riskerna med långtidsskador från covid-19 i underlaget när man tar beslut,” säger Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande.
23 nov 2020 | 16:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Opinionsmätningsinstitutet Novus är den enda aktör i Sverige som, på eget bevåg, försöker uppskatta omfattningen av långtidskomplikationer i covid-19 på populationsnivå under pandemin, enligt Svenska Covidföreningens nya rapport.

Siffrorna som Novus kommer fram till är dystra: mellan 100 000 till 150 000 vuxna svenskar uppskattades i september ha varit sjuka i över tio veckors tid.

I september var det också 500–600 långtidssjuka i covid-19 som passerade 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen, då arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden för att avgöra om personen har fortsatt rätt till sjukpenning eller ska söka annat jobb än sin ordinarie anställning.

I rapporten från Svenska Covidföreningen finns flera vittnesmål från långtidssjuka som fått avslag från Försäkringskassan, trots utförliga läkarintyg som beskriver arbetsförmågan som nedsatt.

”Helena”, kurator i Stockholm, berättar om sitt avslag:

”Pga FK-handläggarens stressade samtal om 180-dagarsregeln skrev min läkare ett extra utförligt läkarintyg där det framgår att jag har 25 % arbetsförmåga i mitt nuvarande jobb på grund av deras omfattande anpassningar, men att min arbetsförmåga är nedsatt i förhållande till andra på arbetsmarknaden förekommande yrken. Efter någon vecka får jag, trots det fylliga läkarintyget, följande brev från FK”

Fotografi av brev från Försäkringskassan ur rapporten ”Långtidssjuka i covid-19”, Svenska Covidföreningen.

En liknande berättelse kan fysioterapeuten ”Maria” i Göteborg, som också fick sjukpenningen indragen vid 180-dagarsgränsen, dela med sig av:

”Min läkare hade skrivit ett bra intyg med diagnoskoder covid-19, trötthet efter virusinfektion och dyspne men hon hade inte specificerat exakt när jag skulle kunna jobba 100 % igen utan skrivit att ”om jag fickkomma tillbaka i lugn takt skulle jag med mycket stor sannolikhet komma tillbaka till 100% som fysioterapeut.”

I rapporten framgår att Sverige endast har två multidisciplinära mottagningar med forskningsanknytning för långtidssjuka.

Sverige saknar strategi

Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande Svenska Covidföreningen, menar att myndigheter och politiker måste ta ett samlat grepp om situationen.

– Det främsta felet man gör i Sverige är att man inte har sett långtidssymptom som något som borde studeras och hanteras separat och därför har det skett väldigt liten utveckling på det här området, säger hon till Arbetsvärlden.

Riskerna med långtidskomplikationer är också något som borde informera Folkhälsomyndighetens arbete, menar Svenska Covidföreningen.

– Problemet är att en stor andel patienter med covid-19 inte blir friska. Vi talar inte om för Folkhälsomyndigheten hur man ska sköta smittskyddsarbetet men vi menar att man måste ta in riskerna med långtidsskador från covid-19 i underlaget när man tar beslut om vilka åtgärder man ska införa, säger Åsa Kristoferson Hedlund.

Arbetsvärlden har tidigare rapporterat om Vänsterpartiets utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet för att lagstifta om delar av sjukförsäkringsutredningens förslag om utvidgade möjligheter att skjuta upp prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden vid 180 dagar. Även Moderaterna och Kristdemokraterna har kommit med ett förslag, nämligen att införa ett tillfälligt undantag för covid-19 när det kommer till 180-dagarsgränsen.

TCO, som tillsammans med LO och Saco driver frågan om att genomföra utredningens förslag, uppmanar nu politikerna att visa enighet för att åtgärda sjukförsäkringen och stoppa utförsäkringarna.

23 nov 2020 | 16:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev