Inför valåret 2022 kan framtiden tyckas osäker för den blocköverskridande pensionsgruppen som i tjugofem år har haft i uppdrag att förvalta arvet efter 90-talets pensionsreform.
Ungdomsförbundet SSU uppmanade i början av oktober sitt moderparti att lämna pensionsgruppen, och i stället söka stöd för en höjning av pensionerna hos V och SD. Ett utspel som skedde mot bakgrund av att SD tidigare under hösten presenterat ett reformförslag benämnt ”tusenlappen”, vilket ska finansiera en höjning av pensionerna genom bland annat höjda pensionsavgifter för arbetsgivare och en halvering av Sveriges internationella bistånd.
Vi gör hellre upp med våra samarbetspartier, och det tror jag att vi kommer att kunna göra
I dagarna gjorde även LO:s förbundsordförande Susanna Gideonsson klart att hon står bakom SSU:s förslag om att S på egen hand bör lägga fram ett förslag om en höjning av pensionerna. Skulle SD sedan välja att backa förslaget så menar hon att S inte borde få kalla fötter för den sakens skull.
”Vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att ett parti röstar med oss. Det handlar om att försöka hitta en politisk väg framåt.”
Tror inte att viljan är genuin
Hur ser då SD:s företrädare på dessa implicita samverkansinviter från SSU och LO?
– Jag betraktar det som rent spel från deras sida.
Det säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesman.
– De vill bara ge sken av att vilja göra upp med oss eller att lägga ett förslag som vi kan rösta för. Men någon sådan vilja tror jag inte finns hos dem, säger Oscar Sjöstedt och fortsätter:
– Efter LO-basens utspel [Susanna Gideonsson] hörde Jimmie Åkesson av sig till henne och föreslog ett möte om pensionerna. Hennes svar till honom var ordagrant ”det kan du fetglömma”. Jag tycker att det säger allt.
De vet att de måste respektera våra mandat, att det här är en helt avgörande fråga för oss
Även om det skulle finnas en genuin vilja hos S att göra upp om pensionerna med S så menar Oscar Sjöstedt att det är osannolikt att hans parti skulle vara intresserade att stödja ett förslag från det hållet.
– Till att börja med har de inte lagt ett förslag så det är lite oklart vad vi skulle ha att ta ställning till. Men oberoende av det så räcker det inte med att vi är överens om sakfrågan, vi måste komma överens om finansiering och en hel budgetproposition. Och utsikten att vi skulle komma överens med S om det bedömer jag som minimal.
Måste göra om hela budgetpropositionen
Men om det är så att ni verkligen vill höja pensionsavgiften så står det i strid med era samarbetspartiers förslag. Är det inte lika mycket spel från er sida om ni lägger ett förslag och sedan inte är intresserade av att göra upp med partier utanför ert block?
– Jag tror inte att det är uteslutet att M kan svänga i den här frågan. Det är i linje med deras politik att förstärka pensionerna för personer som arbetat hårt i hela sina liv. Och de vet att de måste respektera våra mandat, att det här är en helt avgörande fråga för oss.
Vad skulle krävas för att ni skulle rösta med S? Skulle det vara nog om de gick med på ert förslag om att halvera Sveriges internationella bistånd?
– Det är ett steg i rätt riktning. Men det skulle krävas att hela S budgetproposition görs om för att vi skulle kunna göra upp. Så vi kommer antagligen inte kunna mötas i frågan under överskådlig tid. Vi gör hellre upp med våra samarbetspartier, och det tror jag att vi kommer att kunna göra.
Till att börja med har de inte lagt ett förslag så det är lite oklart vad vi skulle ha att ta ställning till
Och de skulle kanske inte vara så förtjusta i om ni gör upp med S om pensionerna?
– Det faktorn spelar förstås in i det hela, säger Oscar Sjöstedt.
I en kommentar till Arbetsvärlden uppger LO:s presstjänst att Susanna Gideonsson inte har sagt direkt till Jimmie Åkesson att han kan ”fetglömma” ett möte om pensionerna dem emellan, detta är ett citat från en intervju med Sydsvenska Dagbladet.
Enligt LO har Susanna Gideonsson fortfarande inte svarat på Jimmie Åkessons invit, men svaret på hans propå kommer så småningom lyda: ”nej”.