Timbro föreslår slaverireform för en friare bostadsmarknad Timbro föreslår en återgång till slaveriet. (AP Photo/Vadim Ghirda) XVG106

Satir Timbro föreslår slaverireform för en friare bostadsmarknad

Satir Slaveriets återinförande föreslås som reform för en friare bostadsmarknad i Stockholm. En jobbig värld är på plats när det nystartade Hyresgästförbundet samlar sina medlemmar för årsstämma.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I Timbros lokaler på Kungsgatan i Stockholm inleder Carl-Johan Dufva – vice ordförande i Hyresgästförbundet, student i nationalekonomi och kassör i Fria Moderata Studentförbundet – med en kommentar kring den debattartikel som publicerades i Expressen tidigare i veckan.

”Den som värderar bostaden högst ska få flytta in, inte den som ha flest ködagar”, står det i artikeln som är undertecknad av förbundets styrelse. En formulering som väckt kritik.

– Men att påstå att fria marknadshyror skulle exkludera personer med lägre inkomst från bostadsmarknaden är direkt vilseledande, säger Dufva med stöd av en pedagogisk powerpointpresentation.

Ponera att det i anslutning till en fastighet finns exempelvis en mineralgruva i behov av billig arbetskraft.

En av åtgärderna som föreslås är avtalsfrihet mellan hyresgäst och hyresvärd, understryker Dufva. Det innebär att det står de olika parterna fritt att ingå vilka avtal som helst enligt principen tillgång och efterfrågan. Till personliga tillgångar kan enligt Hyresgästförbundet då även räknas i förmågor som muskelstyrka och uthållighet.

– Ponera att det i anslutning till en fastighet finns exempelvis en mineralgruva i behov av billig arbetskraft, säger Dufva.

Vore det inte för den rådande Sovjetkommunismen på Stockholms bostadsmarknad skulle hyresvärden då kunna ingå ett avtal med ett stort antal hyresgäster att arbeta i gruvan i utbyte mot tak över huvudet, menar Hyresgästförbundets representant.

Följande bildruta i presentationen visar ett vajande bomullsfält. Även där borde en plantageägare kunna erbjuda en bostad för ett stort antal människor i utbyte mot arbete, upplyser Dufva sina åhörare. Andra bostadssökande kanske har ett inre funktionellt organ, exempelvis en njure, som de är beredda att göra tillgänglig på den fria marknaden genom organdonation.

– Ytterligare någon kanske är villig att såga av en arm eller konkurrensutsätta tillgången på en nära anhörig, exempelvis ett barn eller en mor. Det finns alltså flera tänkbara möjligheter för bostadssökande att värdera en bostad på en fri hyresmarknad, avslutar Dufva innan han öppnar mötet för åhörarnas frågor.

Emellertid visar sig frågestunden vara överflödig. Presentationen av de föreslagna reformerna för en fri hyresmarknad är så övertygande att ingen av åhörarna hade något ytterligare att tillföra. Istället utbryter spontana applåder i Timbros lokaler. Årsstämman avslutas med servering av snittar och champagne.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar