AF-handläggare på dubbla stolar när myndigheten skär ned Att hålla isär rollerna som arbetssökande och jobbförmedlare tror Mikael Sjöström inte kommer vara något större problem. Åtminstone inte till en början. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Satir

AF-handläggare på dubbla stolar när myndigheten skär ned

Satir Arbetsförmedlingen gör kraftiga nedskärningar till följd av januariöverenskommelsen. I Bjurholm innebär det att Arbetsförmedlingens ende handläggare får söka jobb hos sig själv.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I förra veckan varslade Arbetsförmedlingen 4 500 medarbetare – en tredjedel av alla anställda – om uppsägning. Varslet berör verksamheter i hela landet.

– Jag har skrivit in mig som arbetssökande och har bokat ett möte, säger Mikael Sjöström som är den ende handläggaren hos Arbetsförmedlingen i Bjurholm, Sveriges minsta kommun.

– Det innebär att jag kommer ha ett möte med mig själv där jag berättar om min bakgrund, min utbildning och mina tidigare erfarenheter.

Att hålla isär rollerna som arbetssökande och jobbförmedlare tror han inte kommer vara något större problem. Åtminstone inte till en början.

– Som arbetssökande skriver jag ju ett CV som jag lämnar in till mig själv.

När jag tillslut blir utförsäkrad får jag se till att bevilja mig själv en så kallad extratjänst

Eftersom han söker jobb hos sig själv, tror han att han har stora möjligheter att få åtminstone en praktikplats. Förutom att vara arbetssökande och Bjurholms ende handläggare är Mikael på fritiden yrkeskriminell.

– Det är inte omöjligt att jag kommer försöka utsätta Arbetsförmedlingen i Bjurholm för systematiska bedrägerier, avslöjar Mikael.

Han är van att ha många bollar i luften och gillar nya utmaningar, vilket han har skrivit i sitt personliga brev. Eftersom Arbetsförmedlingen i framtiden kommer fokusera på att vara en kontrollerande myndighet och att matchning och förmedling av jobb ska läggas ut på privata aktörer har Mikael även startat eget företag inom rekrytering, coachning och ledarskapsutveckling.

– Jag har redan sålt in en Mindfulness-kurs på iPad till en kund, säger Mikael Sjöström.

Kunden är Mikael själv. Han är medveten om att de många olika rollerna kommer kräva att han är stresstålig. Mindfulness-appen kanske hjälper den första tiden, men problemet är att Mikael måste programmera den interaktiva tjänsten först och själv bevaka chat-funktionen. Innan året är slut räknar Mikael med att ha gått in i väggen och bli sjukskriven.

– Under sjukskrivningen får jag helt enkelt vikariera för mig själv. När jag tillslut blir utförsäkrad får jag se till att bevilja mig själv en så kallad extratjänst på Arbetsförmedlingen så är jag tillbaka där allt började.

Arbetslösheten i Bjurholms kommun beräknas under 2019 ligga på rekordlåga nivåer.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev