Snickeriprodukter återkallas efter larm Ett verktygsbälte har visat sig kunna orsaka förvirring och framkalla bland annat synrubbningar och problem med hörseln hos män i medelåldern. Observera att artikeln är satir och förmodligen inte återspeglar verkligheten. Foto: Jessica Gow/TT

Satir Snickeriprodukter återkallas efter larm

Satir Populära verktygsbälten återkallas efter rapporter om att hemmasnickare hallucinerat att produkten gör dem oemotståndliga för yngre kvinnor.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under gårdagen meddelade detaljhandelsföretaget Clas Ohlson att man återkallar samtliga sålda enheter av ett verktygsbälte i slitstark mocka. Orsaken är att produkten har visat sig kunna orsaka förvirring och framkalla bland annat synrubbningar och problem med hörseln hos män i medelåldern.

”Det har kommit till vår kännedom att snickarbältet Snikki påverkat kroppsfunktioner och omdöme hos användaren och därmed framkallat obehag för annan. Vi uppmanar kunder som har fått eller köpt dessa produkter att snarast återlämna dem i närmaste Clas Ohlson-butik mot full återbetalning”, skriver butikskedjan i ett pressmeddelande.

Vi har även fått uppgifter om otidsenliga skämt av rasistisk och homofob typ

I flera rapporterade fall har bärarens syn– och hörselfunktioner påverkats. Ord som ”nej!”, ”stopp!” och ”vidriga gubbjävel!” tycks ha varit omöjliga att uppfatta för den som bär verktygsbältet.

– Vi har även fått uppgifter om otidsenliga skämt av rasistisk och homofob typ följda av forcerade och frustande skratt, vilket gör att vi tar det säkra före det osäkra och kallar tillbaka produkten, säger Dominika Jonsson på avdelningen för reklamationer och konsumentskydd på företagets kundtjänst.

Även Bolist har upplevt en liknande problematik kring det nitförstärkta verktygsbältet i spaltläder med fyra spik- och skruvfickor samt hållare för måttband. Efter flera klagomål väljer nu företaget att kalla tillbaka samtliga sålda enheter.

Gunilla Freus, är produktansvarig på Bolist:

– Vi har tidigare fått rapporter om exempelvis blottlagda stjärtskåror och kraftiga humörsvängningar bland hemmasnickare. Men att omdöme och tankeförmåga skulle påverkas i den grad som blivit känt den senaste veckan är oroande. Det gör att vi vidtar den här åtgärden.

Att omdöme och tankeförmåga skulle påverkas i den grad som blivit känt den senaste veckan är oroande

Exakt vad som framkallar de kognitiva störningar hos män i främst medelåldern som har rapporterats är ännu inte klarlagt. Det har under en tid funnits misstankar om att de starka kemikalier som används i behandling av lädret i verktygsbältet kan ha en neuropsykologisk påverkan. Totalt rör det sig om strax över 3 000 verktygsbälten som kallas åter. Många kunder har till följd av åtgärden tvingats byta ut sina planerade presenter inför det stundande farsdagsfirandet.

– Vi beklagar detta, naturligtvis. Vi rekommenderar istället någon annan produkt ur vårt breda sortiment, säger Gunilla Freus.

Varningstext kan bli aktuellt

På Folkhälsomyndigheten utreds nu möjligheten att förse verktyg för hemmabruk med varningstext av samma typ som finns på tobaksvaror som cigaretter och snus. Eftersom det årligen inkommer lika många anmälningar om våldtäkt som antalet personer som insjuknar i cancersjukdomar till följd av rökning har myndigheten dragit slutsatsen att sexuella trakasserier och övergrepp är ett omfattande folkhälsoproblem.

Varningen som planeras att tryckas i svart mot vit bakgrund ska upplysa om att hanteringen av ett eldrivet verktyg eller bärandet av skyddskläder, exempelvis snickarbyxor eller hörselkåpor, inte automatiskt innebär förhöjd attraktionskraft eller sexuell förmåga hos konsumenten. Texten kommer även att upplysa konsumenten om att det är brottsligt att utsätta medmänniskor för oönskade sexuella närmanden eller kränkande kommentarer. Av de gärningsmän som  misstänks för sexualbrott är 99 procent av manligt kön. Hur många av dem som faller i kategorin hobbysnickare eller hemmafixare utreds av Folkhälsomyndigheten.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar