Naturen: Om svamparna strejkat hade jag blivit orolig Planeten jorden kommenterar fredagens globala skolstrejk för klimatet. Foto: TT, Nasa
Satir

Naturen: Om svamparna strejkat hade jag blivit orolig

Satir Nu kommenterar naturen för första gången Greta Thunbergs folkrörelse och tonar ner mänsklighetens betydelse. – Djur är inte är en prioriterad fråga för det kolbaserade livet på jordytan, säger naturen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Planeten befinner sig i omloppsbana på ett avstånd av cirka 149 miljoner kilometer från solen när den nås av uppgifterna om fredagens globala skolstrejk för klimatet i 1 700 städer. Den klotformade himlakroppen av sten, som väger 5 972 triljoner ton, reagerar med förvåning på uppgifterna om dess stundande undergång.

– Vi har roterat runt solen i 4,5 miljarder år med en hastighet av 107 218 kilometer i timmen och har inga planer på att lägga ner de närmaste årmiljonerna, säger planeten i ett uttalande.

För ytterligare information om tillståndet vid jordytan – den sfäriska himlakroppens yttersta lager –  hänvisar planeten till naturen.

Det innebär att vi talar om en väldigt, väldigt obskyr och obetydlig livsform

När En jobbig värld når naturens presstjänst meddelar operatören att just djur generellt för närvarande inte är en prioriterad fråga för det kolbaserade livet på jordytan.

– Landlevande däggdjur? Finns de fortfarande kvar? Trodde allt varmblodigt fasats ut. Bakterier är ju den stora grejen nu. Utgör 12 procent av den totala biomassan och har en ruggig tillväxtpotential!

Enligt naturens presstjänst utgör djur i dagsläget endast två gigaton av planetens totala kolbaserade biomassa på 550 gigaton. Det kan jämföras med exempelvis växter som utgör 450 gigaton eller svampar som ligger på 12 gigaton. Mänsklighetens kolatomer väger totalt 0,06 gigaton vilket utgör 0,01 promille av det kolbaserade liv som finns på planeten.

– Det innebär att vi talar om en väldigt, väldigt obskyr och obetydlig livsform som existerat i endast åtta miljoner år. Hade svamparna strejkat hade jag blivit mer orolig, säger naturen i ett uttalande.

Kaos ”inget negativt”

Enligt naturen är det är svårt att spekulera om framtiden för specifika kolbaserade livsformer som vid olika tillfällen lever på planetens yta.

– Vi uttalar oss aldrig i enskilda fall. Det skulle blir kaos, vilket vi inom naturen i och för sig inte betraktar som något negativt.

För frågor om mening och syfte kring kolbaserade livsformer hänvisar vi till högre makt

För frågor rörande dygnsmedeltemperatur, luftfuktighet och klimat hänvisar naturen till atmosfären. Via mejl bekräftar atmosfärens kundtjänst att en ny geologisk fas med något lägre temperaturer inleddes alldeles nyligen, alltså för 34 miljoner år sedan. Atmosfären kan bekräfta att eventuella förändringar av temperaturen i det gaslager som omger planeten kan påverka det kolbaserade livet på dess yta.

”Men liv ligger under naturens ansvarsområde”, skriver atmosfären i ett mejl.

Naturen vill i sin tur påminna om att den inte tar ställning för- eller emot någon specifik livsform utan sedan 3,8 miljarder år representerar allt kolbaserat organiskt material på planetens yta. Eventuella problem rekommenderas att varje livsform löser internt i avvaktan på mutation.

– För frågor om mening och syfte kring kolbaserade livsformer hänvisar vi till högre makt, säger naturen.

Högre makt har i skrivande stund inte kunnat nås för en kommentar om dagens klimatstrejk.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev