Löfven återkallar barndom för människor på flykt Socialdeokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterar Socialdemokraternas inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod under en pressträff på partikansliet i Dtockholm. Foto: Marko Säävälä / TT
Satir

Löfven återkallar barndom för människor på flykt

Satir Stramare asylpolitik kommer inte att bryta mot FN:s barnkonvention. Endast ”små vuxna” kommer påverkas av S nya åtgärdspaket.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Socialdemokraternas föreslagna skärpning av asylpolitiken har kritiserats för att bland annat bryta mot FN:s barnkonvention, ett regelverk som regeringen vill göra till svensk lag. Lösningen är, enligt ett utökat åtgärdspaket som presenteras av partiet, att avskaffa möjligheten till barndom för asylsökande.

– Det innebär en återgång till en mer traditionell svensk politik, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar.

Enligt Socialdemokraternas förslag kommer barn i asylsökande familjer istället kategoriseras som ”små vuxna”. Det innebär att de inte kan räkna med att gå i svensk skola och heller inte omfattas av barnkonventionens regelverk. Indragen barndom för asylsökande innebär att myndighetspersoner inte längre behöver begränsas av ”barnets bästa”, vilket leder till mindre stress för redan hårt belastade tjänstemän och gör hanteringen av asylärenden mer effektiv.

– Barnkonventionen kommer endast att gälla barn som är svenska medborgare. Övriga hänvisar vi direkt till vuxenvärlden, förtydligar Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi.

I det läge som Sverige nu befinner sig i finns det helt enkelt inget utrymme för ”stoj och stim”.

Utan barndom bedöms livet fram till vuxen ålder få karaktären av en transportsträcka. Uppväxten för en asylsökande kan därför inte längre betraktas som ett oskrivet blad, utan mer ”som en färdigtryckt blankett”, vilket enligt Stefan Löfven borgar för ordning och reda i migrationspolitiken.

Utan barndom kan individen heller inte räkna med att kunna ägna sig åt åldersadekvat social aktivitet, även känd som ”lek”. Socialdemokraterna erkänner visserligen lekens betydelse för människans kognitiva, motoriska och emotionella utveckling. Men i det läge som Sverige nu befinner sig i finns det helt enkelt inget utrymme för ”stoj och stim”.

Därför föreslår regeringspartiet nu att barndomen för asylsökande i Sverige temporärt kallas tillbaka. Partiet utesluter inte att åtgärden kan komma att bli permanent, men understryker för oroliga svenska föräldrar att indragen barndom i nuläget inte kommer att drabba blonda barn.

I det utökade åtgärdspaketet ingår ett förbud för asylsökande mellan 2 – 14 år att utöva bollspel och att beträda gräsmattor samt restriktioner för lördagsgodis, allt för att minska volymen av asylsökande till Sverige. Förslaget välkomnas av Moderaternas Ulf Kristersson och SD:s Jimmie Åkesson.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev